Elever på 87 gymnasier nedlægger undervisningen i protest

Blandt andet elever fra Morsø Gymnasium og Viborg Gymnasium og HF demonstrerede i dag mod regeringens planer om SU-besparelser.

HF- og gymnasieelevers SU-demonstration i Viborg.
HF- og gymnasieelevers SU-demonstration i Viborg.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Elever på 87 gymnasier og handelsskoler har torsdag nedlagt undervisningen i protest over, at regeringen vil spare på uddannelsesområdet og forringe uddannelsesstøtten. Det fortæller Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DSG), der er ved at ringe til de forskellige skoler. Ifølge formand Martin Thing vil tallet stige i løbet af dagen.
- Jeg synes, at de nedskæringer, som regeringen vil have igennem er helt vanvittige. Vores uddannelsessystem er det, der skal løfte Danmark i fremtiden, siger formanden.

Ikke kun besparelser på SU’en
I finanslovsforslaget lægger regeringen op til, at landets uddannelsesinstitutioner skal spare over 8,7 milliarder samlet over fire år. Det går ud over kvaliteten af undervisningen, mener formanden for DSG.
- Lærerne har fået mindre forberedelsestid. Det betyder, at de bliver nødt til at genbruge en masse materiale i stedet for at nytænke undervisningen.

Derudover mener formanden, at besparelserne har medført, at lærerne ikke længere har ordentlig tid til at sætte sig ned med den enkelte elev.
- Det er noget, mange elever har brug for og er glade for, siger han.

Derudover skal der skæres 3,3 milliarder kroner i uddannelsesstøtten.

Skævvridning   
Ifølge formanden vil det få store konsekvenser for de unge, der ikke kan gå til deres forældre og få penge, hvis der bliver skåret i SU’en. Det skævvrider hele generationer, lyder kritikken.
- De udgifter man har, når man er ung, bliver ikke tilsvarende mindre, siger han.

Klokken 16 er der arrangeret demonstrationer i flere af landets store byer mod regeringens planlagte SU besparelse.

/ritzau/