El-motor på vej frem på racercykler

​Racercykler med el-motor er ikke snyd – det er en social gevinst

For en erfaren motionscyklist, så virker det i første omgang helt fjollet at forsyne en racercykel med el-motor.

Det bliver ikke mindre fjollet af, at man skal montere den medfølgende nummerplade, der er lovpligtig, når der pludselig sidder en el-motor på raceren. Det bryder helt med ideen om at få mest mulig træning på cyklen, og det er slet ikke lirens som er cykelsportens jargon for hvad der ser smart ud.

Men for en række ældre cykelmotionister, så er racercyklen med el-motor blevet metoden til at bevare fællesskabet på landevejen.

El-motoren er den lille hjælp, der gør, at man stadig kan følge med kammeraterne i feltet ude på landevejen, selv om lungerne er blevet for gamle eller selv om lægen har tilrådet, at man ikke får pulsen for højt op.

- Jeg har nogle bekendte, der har fået indopereret en pacemaker. Lægen har fortalt dem, at de helst ikke skal have pulsen over 140, og der kan en racer med el hjælpe til. Så kan de stadig køre sammen med gutterne på landevejen, fortæller cykelhandler Per Pedersen fra Snejbjerg.

Cyklerne kan også hjælpe, når stejle bakker skal klares.
Cyklerne kan også hjælpe, når stejle bakker skal klares.

43 kilometer i timen

Cykelhandleren sælger Haibike-cykler med el-motor. Man kan selv regulere på styrken af hjælpen, men hvis man giver fuld gas, så hjælper cyklen helt op til 43 kilometer i timen uden at man anstrenger sig væsentligt.

Den klarer de hårde bakker og ikke mindst den altid nærværende midt- og vestjyske modvind.

Hvis man er til at køre i skoven, så er udvalget af elektrificerede mountainbikes også ganske stort.

Cannondale har introduceret en række nye modeller, hvor en el-motor hjælper på bakkerne. Her er hjælpen begrænset op til 25 kilometer i timen – til gengæld skal cyklen ikke monteres med nummerplade.

- Hvis man er nybegynder eller lidt for tung til at tage de stejleste bakker, så er en el-mtb en rigtig god løsning. Den giver også mulighed for at bruge længere tid i skoven end man ellers er vant til at kunne holde til, fortæller cykelhandler Rene Lind Pedersen fra Skive.

Cykelfreak bliver usportslige. De sætter strøm til cyklen. Se Jesper Mortensen køre om kap med en hjemmeplejer på elcykel og bliv klogere på elcykler generelt