Eksporteventyr: Kartoffelmel bruges til ost og vingummi

Historien om kartoflen i Midt- og Vestjylland har de seneste ti år udviklet sig til et sandt eksporteventyr. Den lille jordknold har sågar reddet flere landmænd fra konkurs.

Kartoflen trives i den midt- og vestjyske muld. Nu bruges kartoffelmel fra landsdelen over hele verden som stivelse i alt fra ost til mayonnaise.
Kartoflen trives i den midt- og vestjyske muld. Nu bruges kartoffelmel fra landsdelen over hele verden som stivelse i alt fra ost til mayonnaise.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

- Der er ingen tvivl om, at det har været med til at redde økonomien flere steder.

Så klar er udmeldingen fra Jens Marius Thomsen, der er planterådgiver med speciale i kartofler hos Sagro i Herning. Han er ikke i tvivl om, at det eksporteventyr, som kartoffelfabrikkerne har oplevet de seneste 10 år, har reddet adskillige landmænd fra konkurs ved at lægge produktionen delvis om fra for eksempel korn til kartofler.

At kartoflerne er blevet en bedre og bedre forretning, kan landmændene takke KMC i Brande for. Virksomheden er netop andelsejet af omkring 700 kartoffelavlere, så i realiteten har de selv været med til at udvikle og skabe grobund for deres stigende forretning.

Eksporten af kartoffelmel stiger og stiger

Under finanskrisen fyrede de fleste virksomheder medarbejdere, men KMC i Brande ansatte i stedet en række udviklere, der gennem de seneste ti år har fundet nye måder at bruge kartoflen og dens stivelse på. Det er det arbejde, som kartoffelavlerne i dag høster frugten af.

- Når man kigger tilbage på, hvad der skete dengang for godt ti år siden, så var vi pressede. Vi skulle levere nogle bedre resultater, men ret hurtigt blev det tydeligt for os, at øvelsen i virkeligheden mere var at begrænse os. For du kan bruge det til så mange forskellige ting, siger Hugo Nielsen, der er direktør for salgs- og forretningsudvikling hos KMC.

Mængden af producerede kartofler er steget markant siden 2010 til over 600 millioner kilo i 2016.
Mængden af producerede kartofler er steget markant siden 2010 til over 600 millioner kilo i 2016.
Foto: Grafik: Bjarne Nielsen

Kartoffelmel bruges i alt fra ost til vingummi og mayonnaise

Det er oste af mærket Florentina, hvor fabrikken i Mexico producerer veganer-oste af stivelse fra kartoffelmel.
Det er oste af mærket Florentina, hvor fabrikken i Mexico producerer veganer-oste af stivelse fra kartoffelmel.
Foto: Queseria Dos Lagunas

Med kunder i mere end 90 lande er kartoffelmelsfabrikken KMC i dag en stor spiller på markedet for forædlet kartoffelmel. En af fabrikkens kunder er ostefabrikken Quesería Dos Lagunas i Mexico. 

- Min tanke var, at udvikle en ost for veganere. Det var derfor, vi opdagede, at kartoffelmel fungerede rigtig godt som stivelse. Det var derfor, at vi begyndte at købe det fra Danmark, siger Pedro Rempel Loewen, der er ostefabrikant i Mexico.

Han er en af mange nye kunder som i samarbejde med KMC's udviklingsafdeling har fået øjnene op for mulighederne i kartoffelstivelse. 

Og ifølge salgsdirektøren er kun få af de mange muligheder i kartoffelstivelsen afdækket indtil videre.

- Hvis man kigger på, hvad der ligger foran os, så er vi jo næsten kun lige begyndt. Der ligger masser af arbejde foran os, og der vil komme nogle bump på vejen, men der er masser af muligheder, fastslår Hugo Nielsen.

Se en længere dokumentar om kartoflens muligheder herunder:

9:01
Der er store muligheder i kartoffelmel og kartoffelstivelse. Det har de indset hos KMC i Brande, der bruger store ressourcer på at overbevise nye kunder om den midt- og vestjyske kartoffels muligheder.