Eksplosiv forespørgsel på bestemt spiritus: Gin og tonic hitter

Lige nu boomer salget af både tonicvand og gin. Alt tyder på, at danskerne er blevet meget begejstrede for spiritussen med smag af enebær.

2:46
Salget af gin og tonic boomer. Vi har for alvor taget gin-tonics til os herhjemme
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Det er blevet mere populært end nogensinde før at byde sine gæster, eller bare sig selv, på en gin og tonic. Alt tyder på, at danskerne er blevet meget begejsterede for spiritusen med den specielle smag af enebær.

Glæden ved gin er ikke kun et hipt storbyfænomen. Den er akkurat lige så udtalt i denne del af landet. Og udvalget det er steget markant.

-  Tidligere var det vel kun, jeg kan ikke engang huske, hvad den hedder, sådan en slavegin, man kunne få, siger Tommy Nøddebo Mortensgaard, der er indehaver af Danish West Coast Gin.

Det vælter frem med nye ginmærker.
Det vælter frem med nye ginmærker.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

I dag vælter det frem med nye Ginmærker. Et af dem kommer her fra spisebordet i Skjern og hedder Danish West Coast Gin. Selvom den kun har været i handlen i seks måneder, har den allerede vundet to priser. Manden bag er da heller i tvivl om, at hans gin kan noget ganske særligt.

-  Når man smager den og putter den rundt i hele munden og synker den, så kommer der bagefter en lækker, lækker lakridssmag, der ruller hen over tungen, forklarer Tommy Nøddebo Mortensgaard.

Hos Vild Med Vin i Holstebro har de også noteret sig danskernes lyst til Gin. For hvor det før var Whisky og så Rom, der var efterspurgt, så er det nu gin. Og folk holder sig ikke til Bombay Sapphire.

- De sidste 10 år, tror jeg, vi i vores sortiment er gået fra fem gin til 300, vurderer Peter H. Pedersen, der er medejer af Vild Med Vin.

Peter H. Pedersen, medejer, Vild Med Vin, Holstebro
Peter H. Pedersen, medejer, Vild Med Vin, Holstebro
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Nogenlunde samme udvikling oplever man i Bilka.

- Vi oplever den meget, meget stor med en stigning på 60 procent på vores ginkategori, siger Tobias Binde, teamkoordinator i Vin og spiritus hos Bilka i Viborg.

2:46
Se tv-indslag om gin og tonnicvand.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Men en stigning på gin på 60 procent er intet mod den stigning, der har været på de nye og dyrere tonicvand. Her har Bilka det senste år haft en stigning på 1000%.

Samme tendens oplever vinhandleren i Holstebro. For syv år siden var der slet ikke nogen tonicafdeling. Og de første tonicvand blev kun købt hjem som et forsøg - og siden har udviklingen overrasket ligeså meget som for på gin.

Tommy Nøddebo Mortensgaard
Tommy Nøddebo Mortensgaard
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Hverken Vild Med Vin eller Bilka mener gin-feberen har nået sit højdepunkt endnu. Og i Skjern hos West Coast Gin er man begyndt at drømme.

- Ambitionerne var kun at sælge lokalt ved den danske vestkyst heromkring. Arh, det ved jeg ikke, om det er stadigvæk, siger en tvivlende Tommy Nøddebo Mortensgaard, indehaver af Danish West Coast Gin.

Nyeste skud på stammen indenfor gin er spiritus, hvor der er tilsat anden smag lidt ligesom ginnen fra Vestkysten, der har fået tilsat lakrids.

 

Programmet ELIKSIR har også set nærmere på gin.