Eksplosiv forespørgsel på bestemt spiritus: Gin og tonic hitter

Lige nu boomer salget af både tonicvand og gin. Alt tyder på, at danskerne er blevet meget begejstrede for spiritussen med smag af enebær.

02:46

Salget af gin og tonic boomer. Vi har for alvor taget gin-tonics til os herhjemme Video: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Det er blevet mere populært end nogensinde før at byde sine gæster, eller bare sig selv, på en gin og tonic. Alt tyder på, at danskerne er blevet meget begejsterede for spiritusen med den specielle smag af enebær.

Glæden ved gin er ikke kun et hipt storbyfænomen. Den er akkurat lige så udtalt i denne del af landet. Og udvalget det er steget markant.

De sidste 10 år tror jeg, vi i vores sortiment er gået fra fem gin til 300.

Peter H. Pedersen, medejer, Vild Med Vin, Holstebro

-  Tidligere var det vel kun, jeg kan ikke engang huske, hvad den hedder, sådan en slavegin, man kunne få, siger Tommy Nøddebo Mortensgaard, der er indehaver af Danish West Coast Gin.

Det vælter frem med nye ginmærker. Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

I dag vælter det frem med nye Ginmærker. Et af dem kommer her fra spisebordet i Skjern og hedder Danish West Coast Gin. Selvom den kun har været i handlen i seks måneder, har den allerede vundet to priser. Manden bag er da heller i tvivl om, at hans gin kan noget ganske særligt.

-  Når man smager den og putter den rundt i hele munden og synker den, så kommer der bagefter en lækker, lækker lakridssmag, der ruller hen over tungen, forklarer Tommy Nøddebo Mortensgaard.

OM GIN

Gin er en destilleret alkoholisk drik, der er smagssat med Ene (plante)enebær. Gin har primært været kendt som et produkt fra England, men produceres nu i det meste af verden. I Danmark alene produceres der over 50 brands (november 2017). Gin anvendes traditionelt i aperitif-drinks som gin og tonic, dry martini og Tom Collins.
 
Drikken tilskrives en professor i medicin, Fransiscus Sylvius i Leiden, der i 1600-tallet benyttede alkohol blandet med enebær som et godt og billigt middel mod smerter i nyrene. Gin blev som anden brændevin solgt på apoteker og blev benyttet mod diverse plager.
 
Nederlandsk gin, eller genever, er helt anderledes end engelsk gin, som vi kender den i dag. Den fremstilles af byg og lagres ofte på træfade. Det giver en smag, som kan minde om whisky.

Kilde: Wikipedia

Hos Vild Med Vin i Holstebro har de også noteret sig danskernes lyst til Gin. For hvor det før var Whisky og så Rom, der var efterspurgt, så er det nu gin. Og folk holder sig ikke til Bombay Sapphire.

- De sidste 10 år, tror jeg, vi i vores sortiment er gået fra fem gin til 300, vurderer Peter H. Pedersen, der er medejer af Vild Med Vin.

Peter H. Pedersen, medejer, Vild Med Vin, Holstebro Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Nogenlunde samme udvikling oplever man i Bilka.

- Vi oplever den meget, meget stor med en stigning på 60 procent på vores ginkategori, siger Tobias Binde, teamkoordinator i Vin og spiritus hos Bilka i Viborg.

02:46

Se tv-indslag om gin og tonnicvand. Video: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Luk video

Men en stigning på gin på 60 procent er intet mod den stigning, der har været på de nye og dyrere tonicvand. Her har Bilka det senste år haft en stigning på 1000%.

Samme tendens oplever vinhandleren i Holstebro. For syv år siden var der slet ikke nogen tonicafdeling. Og de første tonicvand blev kun købt hjem som et forsøg - og siden har udviklingen overrasket ligeså meget som for på gin.

Tommy Nøddebo Mortensgaard Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Hverken Vild Med Vin eller Bilka mener gin-feberen har nået sit højdepunkt endnu. Og i Skjern hos West Coast Gin er man begyndt at drømme.

- Ambitionerne var kun at sælge lokalt ved den danske vestkyst heromkring. Arh, det ved jeg ikke, om det er stadigvæk, siger en tvivlende Tommy Nøddebo Mortensgaard, indehaver af Danish West Coast Gin.

Nyeste skud på stammen indenfor gin er spiritus, hvor der er tilsat anden smag lidt ligesom ginnen fra Vestkysten, der har fået tilsat lakrids.

OM GIN OG TONIC

Gin og tonic (G&T) er en drink, der stammer fra Indien, hvor udstationerede britiske soldater drak tonicvand for at undgå malaria, da tonics daværende indhold af kinin havde en præventiv effekt.

Den bitre smag i kinindrikken fik de engelske kolonialister til at blande den med gin og tilsætte citron eller lime, hvorved den kendte cocktail gin og tonic kom til verden.

Gin og tonic laves af to cl gin der hældes i highballglas som aperitif. Ginnen spædes op med tonic, en skive citron eller lime, og glasset fyldes med is.

Nutidens tonicvand indeholder ikke nok kinin til at være virksom mod malaria. Oprindeligt indeholdt tonic essens af kinatræets bark, som havde ligget i blød i brandy eller gin i 5-6 dage. Et glas af dette udtræk 2-3 gange dagligt ville sørge for 1-2 gram kinin dagligt, der er nok til at have en effekt mod malaria.

Kilde: Wikipedia

 

Programmet ELIKSIR har også set nærmere på gin.