Eksperter: Flere datacentre på vej til landet

Apple bygger datacenter i Viborg, og Facebook gør det samme i Odense. Men flere datacentre kan være på vej til Danmark, vurderer eksperter.

Sådan skal Apples datacenter efter planen se ud, når det står færdigt i 2026.
Sådan skal Apples datacenter efter planen se ud, når det står færdigt i 2026.
Foto: Gottlieb Paludan Architects

Energistyrelsen regner med, at der kommer flere datacentre som de to Apple og Facebook har planlagt i henholdsvis Viborg og Odense. Det skriver avisen Danmark.
    
I sin seneste fremskrivning af energiforbruget i Danmark, Basisfremskrivning 2017, vurderer Energistyrelsen, at datacentre vil stå bag en stor forøgelse af el-forbruget i Danmark. I perioden 2015-2030 vil erhvervslivets elforbrug vokse med 35 procent, og hovedparten skyldes de store datacentre.

Og den fremskrivning bygger ikke alene på vurderinger af, hvad Apple og Facebook vil bruge af el.
    
- Vi regner med en fortsat vækst af datacentre til mindst det dobbelt af det, vi kender i dag fra Viborg og Odense, siger kontorchef i Energistyrelsen, Mikkel Sørensen til Danmark.
    
Den vurdering bakkes op af professor Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet:
    
-Jeg tror, der kan komme endnu flere datacentre.

Årsagen skal findes i den stabilitet, Danmark kan tilbyde, lyder det fra professoren:

- Vi er et attraktivt land med stor el-forsynings¬sikkerhed, vi har en veluddannet arbejdskraft og en stabil politisk situation. Danmark ligger i et smørhul i Europa i forhold til el- og dataforbindelser. Så jeg tror, vi får dobbelt så mange datacentre, som dem vi kender, indenfor de næste ti år, siger han til avisen Danmark.