Eksperter advarer mod ny realkeditaftale

Ny aftale skal begrænse, hvor meget der må opkræves, når kunder skifter realkreditinstitut. - Det kommer til at koste på andre områder, lyder advarsel.

20082012penge.jpg

Det skal være billigere at flytte sit boliglån fra et realkreditinstitut til et andet. Sådan lyder budskabet fra erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K), der torsdag præsenterede en bred politisk aftale om realkreditmarkedet.
    
Aftalen følger op på de anbefalinger, som sidste efterår kom fra et ekspertudvalg om gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet.
    
Realkreditten og bankerne må fremover højst opkræve halvdelen af summen af kurtage og kursskæring, hvis en kunde skifter inden for et halvt år efter en varslet prisforhøjelse. Samtidig forbydes det at opkræve indfrielsesgebyr i varslingsperioden.
    
Kurtage og kursskæring er udgifter forbundet med at købe og sælge de obligationer, der ligger bag realkreditlånene.
    
Finansrådet var stærkt kritisk over for, at det skulle fjernes. Og da anbefalingerne blev præsenteret, var Brian Mikkelsen selv modstander af idéen som daværende erhvervsordfører for De Konservative.
    
Den modstand har ministeren lagt fra sig for at sikre en bred aftale, og seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet havde gerne set, at boligejerne helt slap for udgifterne.
    
- Vi gik efter, at hele kurtagen og kursskæringen ville blive dækket. Nu er det kun halvdelen, og det er ikke helt godt nok, siger Morten Bruun Pedersen.
    
Torsdagens aftale kommer dog til at koste på andre områder, advarer brancheorganisationen Finans Danmark.
    
- Det er en begrænsning af konkurrencen. Der må man bare sige, at gør man det billigere på et område, bliver det dyrere på andre, siger vicedirektør Ane Arnth Jensen.
    
Vicedirektøren kan ikke sige, hvem der kommer til at betale regningen. Det er op til det enkelte realkreditinstitut og den enkelte bank at afgøre.