Ekspert: Underskud skaber håndbold-konkurser

Samlet set var der i sidste sæson et gennemsnitligt rekordunderskud på 3,6 millioner kroner blandt de danske håndboldklubber. Ifølge en ekspert kan udviklingen kan gå helt skævt, hvis Dansk Håndbold Forbund ikke griber ind med det samme.

haandboldunderskud.jpg

Det blev til to trofæer i FCM Håndbold i sidste sæson. Men på den økonomiske side så det knapt så gyldent ud. Klubben kom ud af 2010/2011-sæsonen med et underskud på 5 millioner kroner. Men det var et sats for at vinde medaljer, og klubben vedkender sig, at de i princippet købte mesterskabet.

- Det kan man godt sige, ja. Vi kom i hvert fald ud med et stort underskud. Så der er jo nok en sammenhæng mellem at vi blev dansk mester og at vi har et stort underskud, siger Søren Søe Plougsgaard, Direktør i FCM Håndbold.

Konsekvensen er konkurs

På trods af at FCM Håndbold har en egenkapital, som gør at de kan bære et underskud, så har det ifølge en sportsøkonom konsekvenser for andre klubber.

- Der skal bare være eller to i en liga der satser virkelig hårdt. Så tvinger de alle de andre til at gøre det samme. Og det vil sige, at der bliver et underskud i hele ligaen, og så er der nogen der skal gå konkurs, siger Troels Troelsen, Sportsøkonom ved CBS.

Han opfordrer nu Dansk Håndbold Forbund til at lave økonomiske restriktioner, som det blandt andet ses i ishockey. Senest er Fredericia gået konkurs og Aalborg DH kæmper lige nu for at undgå det.

- Vi kan ikke detailstyre 14 klubber på herresiden og 12 klubber på damesiden. Men vi kan lægge nogle rammer ind, hvorunder de her ting kan foregå. Men så synes jeg sådan set, at det er udmærket, at man ind i mellem er i nærheden af at må gå konkurs eller lukke klubben. Det er jo en advarsel, siger Morten Stig Christensen, Generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund.

Svært at lave penge

På grund af finanskrisen har mange håndboldklubber mistet store dele af deres sponsorindtægter. Det gør det svært at tjene penge.

I Skjern Håndbold lykkedes alt i sidste sæson. Klubben kom i Final 4, vandt bronze og undgik trænerfyringer, men alligevel kunne klubben kun præsentere et overskud på 60.000 kroner.

- Et eller andet sted var det måske beskæmmende, at i en sæson hvor alt lykkedes, at det så ikke blev til et større plus, siger Carsten Thygesen, Formand i Skjern Håndbold.

Nye tider hos ulvene

Hos FCM Håndbold er der nu lagt op til nye tider. Selskabet bag klubben vil ikke længere se underskud, og derfor skal driften løbe rundt.

 - Vi har i for lang tid kun haft fokus på det sportslige, og så haft en drøm om nogle forventede indtægter som ikke er kommet. Hvorimod vi her i det sidste halve års er begyndt at kigge langt mere på vores omkostninger kontra vores indtægter, siger Søren Søe Plougsgaard.

Spillerlønningerne går 30 til 40 procent ned i næste sæson i FCM Håndbold. Flere af de midt- og vestjyske klubber melder ligeledes om store underskud i denne sæson.