Ekspert: At skyde sælerne er ikke løsningen

Det er ikke løsningen at skyde sælerne ude i vandet, hvis man spørger en seniorforsker fra DTU Aqua.

1:57

Stenbiderfiskerne er godt og grundigt trætte af, at sælerne ødelægger deres fiskenet og spiser deres fisk, og de vil gerne have lov til at skyde sælerne. 

Det mener Finn Larsen ikke løser problemet. Han er seniorforsker ved DTU Aqua, som er en underafdeling af Danmarks Tekniske Universitet, der fokuserer på Akvatiske Ressourcer, som de kalder det. Han mener, at man kan forbedre grejet, som man fisker med. 

- Vi har på DTU Aqua arbejdet med at udvikle nogle alternative redskaber, hvor sælerne ikke kan komme til fangsten. Vi er nået et godt stykke af vejen til at fange nogle rimelige mængder fisk, men vi vil gerne have lidt højere fangstrater på de redskaber, siger Finn Larsen. 

Så der er måske en løsning på vej, hvis man spørger DTU Aqua, men Finn Larsen forstår godt, at det er frustrerende for fiskerne at se deres fangster forsvinde. Han ved også godt, at sælerne tager en stor del af stenbiderne. 

- Der er ingen tvivl om, at sælerne stjæler stenbidere. Vi har lavet en undersøgelse i 2015, der viste, at der er meget store problemer i bestemte fiskerier, blandt andet i stenbiderfiskeriet, siger seniorforskeren. 

Tidligere torsdag kunne vi fortælle om stenbiderfiskeren Andy William Overgaard, som fortalte, at han oplevede, at sælerne ødelagde hans fiskenet og stjal de stenbidere, som ellers var fanget i nettet. 

- Jamen jeg kan bare tage en dag, hvor jeg har været ude. Jeg hev 100 garn ind, og der kunne jeg se, at der skulle have været 25-30 stykker. Og der var to, siger Andy William Overgaard.

Finn Larsen fra DTU Aqua mener, at før man begynder at skyde sælerne, bør man finde ud af, om der er tale om enkelte specialist-sæler eller om det er en generel adfærd blandt alle sæler på egnen. 

2:51
Årets fangst af stenbidere har været en katastrofe for mange fiskere. Og nu retter fiskerne skytset mod sælerne.