Ekspert om landbruget: Situationen er ekstremt alvorlig

Det er en historisk mørk sky, der hviler over dansk landbrug I 2016. Det mener Leder af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved KU.

kostald.jpg

Det er dyster læsning. Tidligere ventede Seges,et videnscenter under interesseforeningen Landbrug & Fødevarer, at heltidsbedrifter ville få et driftsoverskud på 200.000 kroner i år i gennemsnit og på 600.000 kroner næste år. Nu venter Seges et underskud på 138.000 kroner i år og et plus på 159.000 næste år. Derfra skal trækkes ting som løn og en stribe andre udgifter.

 

Henrik Zobbe, der er leder af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, er overrasket over, hvor skidt det står til, til trods for, at krisen i landbruget har været kendt i flere år.

- Det kommer ikke bag på mig, at de forventer underskud i 2016. Men når de er ude at sige, at et heltidslandbrug i gennemsnit vil have et driftunderskud på 138.000 kroner, så er det immervæk noget, og så ser det rigtigt sort ud, siger Henrik Zobbe til DR Nyheder.

 

Et presset marked

Det er ifølge landbruget et presset marked med lave priser, der er skyld i krisen.

Den udlægning er Henrik Zobbe enig i:

- Hvis man ser lidt bagved tallene, så skyldes det især de meget lave afregningspriser på verdensmarkedet. Det vil sige prisen på mælk og prisen på kød, som er meget lav.

 

De lave priser kombineret med landbrugets meget store gældsbyrde på knap 100 milliarder kroner er en farlig cocktail, mener han.

- Dansk landbrug slås med en kæmpe gældsbyrde, og finansieringsomkostningerne af den her gæld trækker voldsomt ned. Man kan se, at landbruget stadig kæmper med at afdrage på den store gæld, som branchen fik skabt op igennem nullerne, siger Henrik Zobbe til DR Nyheder.

 

Ifølge DR Nyheder beder Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer, i dag bankerne om at holde hånden under landbruget, så der ikke i al hast lukkes bedrifter ned, på grund af de dystre udsigter for 2016.

Henrik Zobbe mener dog ikke, at man kan anskue sagen så firkantet.

- Det er en afgørelse mellem bank og landmand, om der er en bæredygtig bedrift på lang sigt. Men gælden skal simpelthen ned, og der er landmænd og banker i gang med i øjeblikket at finde ud af, hvordan man kan få afviklet den her gæld, siger Henrik Zobbe.

Der skal i følge ham store ændringer til, for at branchen igen kan blive bæredygtig.

- Situationen er ekstremt alvorlig. Dansk landbrug tjener simpelthen for lidt. Landbruget er nødt til at få gang i en udvikling, som gør, at det tjener flere penge i de gode år. Priserne vil altid gå op og ned, og det handler om at tjene så mange penge i de gode år, at man ligesom er polstret til de dårlige år, og det er efterhånden ved at være mange år siden, at dansk landbrug har haft et godt år.

Seges har syvdoblet det forventede underskud siden prognosen fra januar. Oveni er forventningerne til mælkeproducenterne, som er de absolut mest pressede