Ekspert om bidende ræv: Den gik formentlig i panik

Man kan trygt overnatte i shelters og telte, siger vildtkonsulent efter, at en mand fra Borbjerg blev bidt af en ræv.

Denne ræv blev i går skudt på campingpladsen ved Esbjerg. Det var med al sandsynlighed den, der bed Brian Østergaard.
Denne ræv blev i går skudt på campingpladsen ved Esbjerg. Det var med al sandsynlighed den, der bed Brian Østergaard.
Foto: Privat

- En meget usædvanlig situation.

Sådan betegner vildtkonsulent Sven Norup den ubehagelig oplevelse, som Brian Østergaard fra Borbjerg ved Holstebro var ude for i pinsen.

2:12
Se et interview med vildtkonsulent Sven Norup.

Østergaard blev bidt af en ræv, da han sammen med sin familie lå og sov i en camplet på en campingplads ved Esbjerg, og det kommer bag på Sven Norup, der som vildtkonsulent i Naturstyrelsen Hovedstaden ved en masse om ræves forhold til mennesker.

- Jeg har rådgivet københavnere om at leve tæt sammen med ræve de sidste 20 år, og jeg har aldrig hørt, at ræve uprovokeret har angrebet mennesker, der ligger og sover, siger Sven Norup.

Han understreger dog samtidig, at det er velkendt, at ræve kommer tæt på mennesker - blandt andet fordi nogen fodrer rævene eller lader madaffald ligge og flyde.

- Hvis man gør det, ændrer rævene adfærd og mister deres naturlige skyhed for mennesker og kan blive tamme. Og så oplever vi, at de går helt ind i husene, hvis døren står åben, og der er mad tilgængelig. 

Sov trygt i det fri

Det forklarer dog ikke, hvorfor ræven fra campingpladsen bed den sovende vestjyde. Sven Norups bedste bud er, at den blev grebet af panik.

- Den er nok blevet presset og har ikke kunnet finde ud igen. Og så er den sandsynligvis gået i panik og har angrebet den sovende person, siger Sven Norup.

Han mener på ingen måde, at episoden skal afholde folk fra at overnatte i telt eller shelters.

- Det vil være en overreaktion på baggrund af en enkelt episode, siger han.

Og ræven, der angreb Brian Østergaard, får formentlig ikke mere på samvittigheden.

Onsdag lykkedes det nemlig en jæger at skyde en ræv på campingpladsen i Esbjerg, og det var med al sandsynlighed den bidende ræv. Man regner med, at den også har bidt en 11-årig dreng på campingpladsen. 

3:00
Se indslag om Brian Østergaards oplevelse på campingpladsen her.