Ekspert: Fordelene ved realkreditlån er stadig i overtal

Debatten om realkreditlån buldrer. Men er lånet mere fordelagtigt end bankboliglån? Ja, mener ekspert.

Nykredit-koncernen er kommet ud i noget af et stormvejr, efter at tusindvis af kunder i februar fik et brev om højere gebyrer på deres realkreditlån.
    
Men kan der egentlig være fordele ved at tage et boliglån i banken frem for et realkreditlån?
    
Ja, men fordelene er ikke så nemme at få øje på, lyder det fra John Norden. Han er administrerende direktør for prisportalen Mybanker, der overvåger og analyserer bankernes renter og gebyrer.
    
- Realkreditlån er et af verdens billigste og sikreste lån. Du laver en aftale på 30 år, og så kan du låne pengene i alle de år, hvis du overholder dine aftaler med realkreditinstituttet, siger John Norden.
    
Kilden til Nykredits nuværende modvind kan ifølge John Norden netop være ulempen ved realkreditlån.
    
- Du kan være så uheldig at opleve, at bidragssatserne kan blive reguleret. Men det ændrer altså ikke ved, at det er verdens bedste lån, lyder det fra Mybanker-direktøren.
    
Selv om John Norden understreger, at realkreditlån er det mest sikre, kan boliglån i banken også være et fint alternativ.
    
- I nogle få tilfælde kan det være godt, hvis du har en meget spændende indkomst, hvor du kan spare op og dermed få en kassekredit, siger John Norden og tilføjer:
    
- Udfordringerne ved lånet er dog, at du er bundet op på bankernes ve og vel og markedsmekanismerne. Det er simpelthen et mindre sikkert lån, for det er ikke et lån, der er finansieret ved obligationer, men dybest set af bankernes dagsform.
    
 Nykredit forhøjer bidragssatserne fra 1. juli. Forklaringen er, at selskabet skal leve op til myndighedernes krav og markedets forventninger.
    
Derudover vil selskabet sikre, at flere boligejere afdrager på deres realkreditlån og vælger lån med fast rente.
    
/ritzau/
  

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.