Ekspert: Flere Siemens-stillinger bliver flyttet til Tyskland

Siemens Gamesa har fyret 280 medarbejdere i Brande, og erhvervskommentator hos TV 2 vurderer, at flere stillinger kan blive flyttet til udlandet.

Ole Krohn kommenterer til TV MIDTVEST på massefyringen i Brande.
Ole Krohn kommenterer til TV MIDTVEST på massefyringen i Brande.
Foto: TV MIDTVEST

Siemens Gamesa fyrede i går tirsdag en meget stor del af de ansatte i Brande. Det drejer sig om i alt 280 medarbejdere. 190 ansatte i produktionen og 90 ansatte i administrationen. Fyring sker på trods af, at vindmølleproducenten i november måned fik en kæmpestor ordre på vindmøller.

Erhvervskommentator ved TV 2, Ole Krohn, vurderer, at fyringen skyldes ændringer på vindmøllemarkedet.

- Som en af de helt store spillere på verdensmarkedet, når det gælder vindmøller, så er man simpelthen nødt til at flytte arbejdskraften og fabrikkerne derhen, hvor det giver mening, siger Ole Krohn.

Det gav tidligere mening at have produktionen i Danmark, fordi vi her i landet stod stærkt på forskning, udvikling og innovation. Samtidig var hjemmemarkedet også pænt, men det er ikke længere så stort, som det har været, mener Ole Krohn.

- Samtidig ser du et kæmpe prispres på vindmøllevirksomhederne. Prisen på vindmøller falder for øjeblikket med 20 procent om året, siger Ole Krohn.

Vindmøller på auktion

Selvom prisen på vindmøller falder, så vokser markedet. Klimaaftalerne gør, at vindmøller kommer til at fylde mere og mere, men måden at få ordrer på ændrer sig. Mange af de store ordrer bliver modsat tidligere nu afgjort på auktion.

- Hvis du er bedst og billigst, så får du ordren. Hvis ikke må du gå, siger Ole Krohn.

Det giver et stort prispres på markedet, og derfor skal Siemens konstant kigge på omkostningerne. Derfor vurderer Ole Krohn også, at Siemens bliver mere og mere tysk, og at flere medarbejdere bliver flyttet til udlandet.

- Det lover ikke godt for beskæftigelsen i Brande og andre steder, siger Ole Krohn.

Men selvom der godt kan ske flere fyringer, tror Ole Krohn ikke, at det er helt slut med vindmøllerproduktion i Brande.

- Jeg tror på, at det kun er en overgang. For det her er fremtiden. Når vi kigger på energi, prioriteres vindmøller meget højt, men det er ikke noget, der kommer af sig selv. Man skal virkelig slås for hver ordre og om hver arbejdsplads, siger Ole Krohn.