Ekspert: Banderåd kan være et godt instrument

Politiet og Herning Kommune rykker sammen for at bekæmpe Black Army i Herning. Det er en god idé, vurderer ekspert.

3:35
Hør hele interviewet med Michael Kjeldgaard her.

Et nyt banderåd i Herning skal sikre, at alle relevante myndigheder deler oplysninger med hinanden om folk i byens bandemiljø.

I tirsdags kulminerede den seneste tids konflikter med Black Army med sprængningen af en håndgranat foran bandens klubhus i Danmarksgade. Det nye banderåd skal være med til at sikre, at den slags konflikter bliver elimineret. Kommunen og politiet har allerede mødtes to gange i forarbejdet til etableringen af rådet.

- Vi har arbejdet på det her siden sensommeren som et naturligt udspring af det arbejde, vi i forvejen laver, og det er klart, at tilstedeværelsen af Black Army har givet uro og utryghed, siger Louise Raunkjær, der er børn- og ungedirektør i Herning Kommune.

Samarbejde er en god ide

Idéen med et banderåd er inspireret af erfaringer fra Esbjerg, hvor skole, sociale myndigheder og politiet samarbejder med fokus på forebyggelse.

- Banderådet er jo en mulighed for at fokusere helt specifikt på de truede unge, der er på vej ind i rocker/bandemiljøet, siger Jørn Schmidt Hansen, der er politikommissær ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Ifølge Michael Kjeldgaard, der er chef i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, er det en rigtig god ide at samarbejde.

- Det har vist sig at være et rigtig godt instrument at arbejde sammen på tværs. Den her kriminalitetsform løser man jo ikke alene ved politiets indsats, selvom politiet har en meget væsentlig aktie. Den løser man sammen med samarbejdspartnere, herunder kommune og kriminalforsorg. Så et banderåd er en rigtig god ide, siger Michael Kjeldgaard.

Rekrutterer alle steder

Ifølge Michael Kjelgaard findes der dele af Black Army-banden mange steder landet.

- De kommer fra mange forskellige steder. Det er klart, at vi i øjeblikket ser, at de er meget stærkt repræsenteret i Odense, men de findes også i trekantsområdet, i Aarhus og i Herning. Og vi ser også tegn på, at de dukker op andre steder. De rekrutterer ud fra kriminelle miljøer rundt omkring, så de kan komme mange steder fra, siger Michael Kjeldgaard.

Et banderåd kan netop være med til at forebygge rekrutteringen af nye medlemmer, og det er også et af de helt klare formål i Herning.

- For det første skal vi kigge på dem, der er inde i rocker/bandemiljøet, men vi skal også forsøge at forhindre, at nye bliver rekrutteret til miljøet, siger politikommissær Jørn Schmidt Hansen.

Bander som Black Army forsøger, ifølge Michael Kjeldgaard, ofte at rekruttere blandt folk, der allerede færdes i det kriminelle miljø.

- De kigger på, hvem der er i det kriminelle miljø, som kunne være interessant for deres organisation, og de rekrutterer dem til at komme op og være med på næste niveau. Og det er også incitamentet for nogle af de kriminelle, at de kan få lov til at deltage i organiseret kriminalitet og dermed være med til at dele den kage, der kommer ud af det, siger Michael Kjeldgaard.

Politiet og Herning Kommune mødes for tredje gang på tirsdag omkring forarbejdet med banderådet.

5:29
Der bliver nedsat et banderåd i Herning.