Efterskoleåret begynder i april: - En vigtig aften for os

Kommende efterskoleelever får et touch af efterskolemagien allerede i april, hvor de møder deres kommende skolekammerater for allerførste gang.

Troels Aamand, forstander på Bjergsnæs Efterskole ved Viborg, ser Nye elevers aften som begyndelsen på efterskoleåret.
Troels Aamand, forstander på Bjergsnæs Efterskole ved Viborg, ser Nye elevers aften som begyndelsen på efterskoleåret.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Først om cirka fire måneder flytter nye elever ind på landets efterskoler. Men allerede i april begynder efterskoleåret her i landsdelen, hvor mange efterskoler holder 'Nye elevers aften'. Her møder de kommende elever deres nye skolekammerater for allerførste gang.

- Det er her, vi løber året i gang, så det er en vigtig aften for os og eleverne. Det er her, vi får en fornemmelse af, hvem hinanden er, siger Troels Aamand, der er forstander på Bjergsnæs Efterskole.

Bjergsnæs Efterskole ved Viborg havde Nye elevers aften i sidste uge for 160 elever. En aften, hvor skolen laver en slags miniefterskole på tre timer. Ud over at få en masse informationer om det kommende efterskoleliv laver de her gymnastik, danser og synger.

- På vej her til er der helt stille på bagsædet i forældrenes biler, og når de kører hjem, snakker eleverne løs. De får et touch af efterskolemagien, og det giver dem tryghed at komme her sådan en aften, og de får tillid til hinanden, siger Troels Aamand.

Det første møde

Nøvlingsskov Efterskole ved Vildbjerg havde Nye elevers aften onsdag aften, og det var som altid en succes for alle parter.

- Det er spændende hvert år, og en aften vi glæder os til. Det er spændende at se, hvem der skal danne det nye elevhold næste år. Vi har erfaring for, at det er rigtig godt at mødes elev til elev. Det giver dem tryghed og nogen, de kan genkende, når de kommer igen til august. Det er rigtig godt, siger Jeppe Bjerg Mikkelsen, der er forstander på Nøvlingsskov Efterskole.

Traditionelt har Nye Elevers aften været brugt til at finde ud af, om man nu har valgt den rigtige efterskole. Men sådan er det ikke længere.

Nogle bruger den til at finde ud af, om det nu er det rigtig at tage på efterskole, men de unge mennesker ombestemmer sig sjældent. Og efter en aften på efterskolen er det første møde med de kommende kammerater overstået. Et første møde, som de klarer rigtig fint ifølge forstanderne.

- De er gode til det, og de ved, hvad vil det vil sige. De er helt med på, at det er en udfordring. Den første skoledag bliver noget nemmere, og nu kan man rigtig begynde at forberede sig på, hvad der venter, siger Troels Aamand. 

Nye elevers aften ligger i april af hensyn til eksamener og afslutning for de nuværende efterskoleelever.