Efter valget kommer millioner af kroner i partistøtte

Støvet har efterhånden lagt sig efter kommunal- og regionsrådsvalget, men nu kan partier og lister høste frugten af deres stemmer i form af offentlig partistøtte.

Knud Bjerre og Skive-Listen får knap 70.000 kroner i offentlig partistøtte på baggrund af vælgernes stemmer til kommunalvalget.
Knud Bjerre og Skive-Listen får knap 70.000 kroner i offentlig partistøtte på baggrund af vælgernes stemmer til kommunalvalget.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Stemmerne er fordelt blandt lister og partier ved kommunalvalget. Nu begynder spillet om de offentlige parti-støttekroner. Alle kandidatlister ved både kommunal- og regionsrådsvalget kan søge om de offentlige kroner, så længe de har opnået et vist antal stemmer.

For mange partier og lister kan partistøttende få afgørende betydning.

- Vi startede jo op som en helt ny borgerliste i år, uden midler. Og så er det svært at føre valgkamp, så vi har selv måtte til lommerne, fortæller Knud Bjerre, der er nyvalgt byrådsmedlem for borgerlisten Skive-Listen i Skive Kommune. 

En anden borgerliste i kommunne, Borgernes Stemme, med den tidligere DF'er, Erik Mortensen, som eneste kandidat fik 591 stemmer ved kommunalvalget. Det var ikke nok til en plads i byrådssalen, men alligevel kan partiet hæve 17.000 kroner i partistøtte. 

- Hvis jeg bestemmer mig for at stille op igen, det overvejer jeg, så skal de selvfølgelig bruges til det politiske arbejde, siger Erik Mortensen, der tidligere har kristiseret støtteordningen. Nu vælger han alligevel at takke ja til pengene. 

- Jeg synes også, at det er i orden, at man i demokratiets formål støtter det politiske arbejde. Det har jeg ikke noget imod. Men jeg synes, at der burde være et loft over sådan et beløb, siger Erik Mortensen.

Den samlede partistøtte til kommunalvalget løber denne gang op i knap 23 millioner på landsplan. Og det er ikke en krone for meget, lyder det fra politisk analytiker og chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad, Lars Norup.

- Vi har brug for at understøtte de politiske partier, specielt ude lokalt. Det er svært at rekruttere folk, og de politikere, vi har, skal dække et meget større område, end de gjorde i de gamle kommuner, forklarer Lars Norup.

Hverken han eller Knud Bjerre fra Skive-Listen mener, at tiden i er løbet fra den offentlige støtte til partierne.

- Jeg synes, at det er vigtigt i et demokrati, at alle kan komme til orde, og det er partistøtten med til, slutter Knud Bjerre.

2:08