Efter syv livreddende aktioner på en uge: Bad mellem flagene

Livredderne råder badegæsterne til at bade i området, hvor de konstant holder øje, efter syv livreddende aktioner i sidste uge.

Ud over rød-gule flag i vandkanten er der også et flag i toppen af livreddertårnet, som advarer, hvis der er forhold, som gør det farligt at bade. Foto: Ritzau Scanpix / Henning Bagger

Sommervejret giver ekstraordinær travlhed for livredderne langs kysterne, og i sidste uge måtte TrygFonden Kystlivredning redde syv personer i land i fem aktioner. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

En stor del af de livreddende aktioner, som livredderne gennemfører, sker uden for deres primære zone. Det betyder ifølge Anders Myrhøj, der er chef for drift og sikkerhed i TrygFonden Kystlivredning, at badegæsterne løber en unødig risiko, og livredderne opfordrer nu til at bade mellem flagene ved livreddertårnene.

Læs også Livreddere advarer: Pas på selvom vandet er stille

- Livredderne har konstant øjnene på vandet i deres primære zone, så de kan hurtigt spotte, hvis nogen kommer i vanskeligheder. Det er ikke altid, at den nødstedte selv er i stand til at signalere efter hjælp, og derfor vil andre badegæster ikke nødvendigvis opdage, hvis en person er i problemer.

- Den største sikkerhed får du således ved at bade der, hvor livredderne holder skarpt øje. De har både udstyret og er specialtrænet i at træde til ved både mindre alvorlige hændelser, og når der er fare for badegæsternes liv, siger Ander Myrhøj.

På strandene markerer livredderne deres primære zone med rød-gule flag i vandkanten, som betyder, at livredderne holder særligt øje i området mellem flagene.

To episoder her i landsdelen

En af de fem livreddende aktioner fandt sted på Søndervig Strand den 18. juli. Kl. 17.40 kom 4-5 personer løbende langs stranden og meddelte livredderne, at der var én, som havde brug for hjælp ca. 350 m syd for tårnet.

Læs også Fra i dag er der også livreddere i Thyborøn

En mand i 40’erne var fanget på en revle og kunne ikke selv komme i land, og de pårørende havde uden held forsøgt at hjælpe ham. Livredderne fik kontakt med manden i vandet, som var meget afkræftet og kastede op, fordi han havde slugt vand.

De fik manden tilbage på stranden og behandlede ham, indtil ambulancen kom. Manden blev løbende mere bevidsthedspåvirket, afkræftet og kold og kunne svagt kontaktes.

To dage før, nemlig den 16. juli, var den gal på Hvide Sande Sydstrand. Kl. 15.49 spottede livredderne en kitesurfer ca. 400 m ude i vandet, som havde problemer med at få kiten op.

Livredderne så, at surferen drev ud fra kysten, og de sejlede ud i båden. Kitesurferen, som er tysker, var afkølet og træt. Livredderne hjalp ham med at pakke udstyret sammen og sejlede ham tilbage på land.

På strandene markerer livredderne deres primære zone med rød-gule flag i vandkanten, som betyder, at livredderne holder særligt øje i området mellem flagene. Foto: Trygfonden Kystlivredning

Læg mærke til flaget øverst i livreddertårnet

Der er også en anden god grund til at bade tæt på livreddertårnet. Nemlig flaget i toppen, som advarer, hvis der er forhold, som gør det farligt at bade.

- Man kan ikke nødvendigvis se på vandet, hvis der er noget, som man skal passe særligt på, eller hvis det er direkte farligt at gå i. I sådanne situationer er flagene en god rettesnor, fortæller Anders Myrhøj, og fortsætter:

- På en almindelig dag med gode badeforhold hejser livredderne det rød-gule flag i toppen af livreddertårnet. Hvis der er forhold, som man skal være særlig opmærksom på, bliver det gule flag hejst. Rødt flag betyder, at al badning frarådes. Det sker eksempelvis ved meget kraftig strøm, eller hvis vandet er forurenet, som vi har set det i havnebadene tidligere i denne sæson.

Ud over Hvide Sande og Søndervig har der også været livreddende aktioner på Balka Strand på Bornholm og Rindby Strand på Fanø.

I uge 29 gennemførte livredderne 13.172 indsatser, hvoraf de 5 var aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare. Derudover var der 720 almindelige førstehjælpsaktioner, 887 forebyggende aktioner og 11.560 oplysende aktioner.

Det betyder flagene på toppen af livreddertårnene

Det rød-gule flag
Betyder, at livredderposten er åben, og at du skal udvise almindelig opmærksomhed, når du bader.

Det gule flag
Betyder, at du skal udvise særlig opmærksomhed ved badning. Livredderne kontrollerer jævnligt vandforholdene og bruger det gule flag til at advare om farer i vandet. Det kan være bølger, strøm, fralandsvind, brandmænd eller andre lokale forhold, som kræver særlig opmærksomhed. Spørg livredderne, hvis du er i tvivl.

Det røde flag
Betyder, at livredderne fraråder badning, fordi vandforholdene er livsfarlige. Det kan fx skyldes meget store bølger, meget kraftige strømforhold eller forurenet vand.

Intet flag
Hvis der ikke er hejst et flag i toppen af livreddertårnet, betyder det, at livredderne ikke er på vagt. Livredderne er ved tårnet hver dag fra kl. 11-19 frem til den 22. august.

Kilde: TrygFonden Kystlivredning