Efter stort tab på kaviar: Nu vil minister ændre reglerne

Fødevareministeren har ikke mulighed for at bestemme, at kaviar-virksomhed skal have erstatning. Men han vil nu kigge på reglerne.

I årevis har Tommy Brøgger, der ejer en fiskeeksport-virksomhed, kæmpet en hård kamp med myndighederne for at få erstatning, efter at Fødevarestyrelsen uretmæssigt havde beslaglagt kaviar for mere end en million kroner.

De seneste dage har Tommy Brøggers historie medført massiv debat og kritik af Fødevarestyrelsen, og nu går miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) også ind i sagen.

- Vi skal se på at ændre regler, skriver ministeren i et opslag på Facebook. TV 2 har forsøgt at få en uddybende kommentar fra ministeren, men det har endnu ikke været muligt.

Erstatning ikke muligt

Sagen tager sin begyndelse for mere tre år siden, da Fødevarestyrelsens Rejsehold besøger virksomheden Reinholdt & Co. Her konstaterer Fødevarestyrelsen, at virksomheden har modtaget ørredrogn fra dambrug, der ikke er autoriseret, og beslaglægger på den baggrund fire ton ørredkaviar.

I juli 2014 fastslår EU-kommissionen overfor Fødevarestyrelsen, at såkaldt afstrygning af rogn til konsum slet ikke kræver autorisation. Herefter ophæver Fødevarestyrelsen beslaglæggelsen af de fire tons ørredkaviar, som dog ikke længere kan sælges her året efter.

Fødevarestyrelsen har siden da afvist at erstatte milliontabet med henvisning til, at denne sag ikke opfylder de krav, der skal være opfyldt for at statslige myndigheder må udbetale erstatning.

Og det er altså de regler, Esben Lunde Larsen nu lægger op til at ændre.

- Retningslinjerne er sådan for at forhindre, at man udbetaler offentlige penge på må og få til folk, der ikke har et krav på det. Men dette er en situation, hvor man må stille spørgsmål ved, om reglerne er rimelige. Derfor mener jeg, at vi må se på de retningslinjer, skriver han i sit Facebook-opslag.

Samtidig slår Esben Lunde Larsen dog fast, at han som minister ikke kan beslutte, at Tommy Brøggers virksomhed skal have erstatning.

- Jeg har desværre ikke mulighed for at bestemme, at virksomheden skal have erstatning for det tab, den er blevet påført af myndighederne.

Føler sig røvrendt

Tommy Brøgger fortalte lørdag til TV 2, at sagen kunne have haft store konsekvenser for det lille selskab.

- Såfremt Reinholdt & Co. ikke netop var blevet overtaget af nye kapitalstærke ejere, ville selskabet være lukket, og 11 arbejdspladser gået tabt, fortalte han og forsatte:

- Fødevarestyrelsen løber fra deres ansvar ved ikke at ville dække det dokumenterede tab. Som mindre erhvervsdrivende føler man sig taget i røven af systemet, alene fordi man er så autoritetstro, at man stoler på at de har styr på reglerne.