Efter Snapchat-afsløring: - Vi halter hele tiden bagefter

SSP-koordinator indrømmer, at de halter bagefter de unges medievaner og ikke havde kendskab til udbredelsen af stoffer på Snapchat.

TV MIDTVEST er også blevet tilbudt hash og skunk adskillige gange på Snapchat.
TV MIDTVEST er også blevet tilbudt hash og skunk adskillige gange på Snapchat.
Foto: Affotografering af Snapchat

SSP (Skole, Socialvæsen og Politiet) skal forebygge, at kriminalitet og misbrug opstår blandt børn og unge. Alligevel var SSP-enheden i Holstebro ikke klar over, at omkring 1500 unge mennesker hovedsageligt fra Holstebro-egnen delte og solgte stoffer over Snapchat.

Efter TV MIDTVEST forholder SSP-koordinator Jon A. Jørgensen for, hvordan de unge bruger Snapchat, er han da også ærgerlig.

- Åh nej, nu et nyt medie, som vi ikke kender så meget til i forhold til kriminalitet, siger Jon A. Jørgensen, der er SSP-koordinator i Holstebro kommune.

Bliver du overrasket?

- Ja, over at der er så mange unge, som er med på Snapchat i forhold til køb af euforiserende stoffer – det må jeg indrømme. Det er nok problemet for os. Vi halter hele tiden bagefter, siger han.

Jon forklarer, at de gennem konferencer forsøger at holde sig opdateret på, hvordan de unge bruger de digitale medier. Han indrømmer dog, at efter kriminaliteten er rykket fra gadehjørnerne og ind på telefonen, er de kommet på udebane. 

5:31
Hør et længere interview med Jon A. Jørgensen, der forklarer nærmere i forhold til SSP-indsatsen.

Fælles ansvar

Det er ikke kun hos SSP-medarbejderne, at det store antal af unge, som dagligt kigger på stoffer og andet kriminalitet på snapchat overrasker.

På Holstebros største skole, Rolf Krake Skolen, gør TV MIDTVEST’s afsløringer også indtryk.

- Det gør noget i maven af en, når man ser, at det bare er så let, siger Ole Priess, der er skoleleder på Rolf Krake Skolen

- De ting, der er her, det er ikke ting, som er ukendte, men det gør indtryk. I bund og grund kan ens eget barn sidde hjemme i sofaen med os voksne og bestille noget til to timer senere nede i byen, uden vi aner noget om det. Tidligere forestillede man sig en skummel baggård, siger han.  

Ole Priess tror ikke på, at det hjælper noget at forbyde mediet. I stedet skal det løftes som et fælles ansvar blandt skole, forældre, børn og unge.

Han er desuden bekymret for, at Snapchat-grupper af den karakter kan rykke ved normalitetsbegreberne, så det er ganske normalt at eksempelvis hash optræder på interne Snapchats blandt de unge.

Vi gør det bedste, vi kan

Jon A. Jørgensen forklarer, at de forsøger at kompetenceudvikle deres medarbejdere og forældre. Senest holdt de en konference, hvor 75 deltagere i SSP-netværket deltog. Ligeledes holdt de en lignende konference om digitale medier sidste år.

 Men de halter altså stadig efter de unges vaner på sociale medier.

- Det er også meget kreative mennesker, kan jeg se. Det, vi kan, inden for forældreområdet og SSP, det er, at vi kan gøre vores bedste, siger Jon A. Jørgensen, SSP-koordinator, Holstebro kommune.  

Er det godt nok?

- Det bliver jeg jo nødt til at sige. Vi gør vores bedste, og mere kan jeg ikke sige, vi kan gøre. Inden for mit område, SSP-området, der er så mange ildsjæle og kompetente voksne, der gør deres bedste for at børn og unge skal få et godt ungdomsliv i Holstebro kommune.

9:37