Efter sex-sag fra Silkeborg: Skærpet tilsyn med frikirker

Efter en frikirkepræst fra Silkeborg blev dømt for seksuelle krænkelser, er tilsynet med frikirkerne skærpet markant.

Sagen om den 31-årige præst, som i marts blev dømt for gentagne seksuelle krænkelser af otte børn og unge i Byens Kirke i Silkeborg, har haft store konsekvenser i frikirkemiljøet.

Der er nemlig kommet et skærpet tilsyn hos de omkring 100 kirker, der er med i sammenslutningen ’Frikirkenet’. De skal blandt andet tilknyttes eksterne rådgivere, der fører tilsyn med både menighed og præster.

En ordning, som de er glade for i Betania Kirkecenter i Blåhøj ved Brande.

- Vi tror altid på det bedste i mennesker, men sådan en sag her viser, at det kan vi ikke. Vi er nødt til at tage vores forholdsregler, siger Morten Patrzalek, som er præst i Betania Kirkecenter.

Nødvendigt med øjne udefra

I frikirken ved Blåhøj har de mange aktiviteter for de unge. Blandt andet en spejdergruppe og western-inspirerede børne- og ungdomslokaler. Men det er ikke kun den unge gruppe, der tages hensyn til.

quoteVi tror altid på det bedste i mennesker, men sådan en sag her viser, at det kan vi ikke

Morten Patrzalek, Præst, Betania Kirkecenter, Blåhøj

- Det er børnene og de unge, vi vil beskytte. Men det er også dem, der har deres daglige gang blandt børn og unge, og for os har det været rart at vide, at vi har nogle retningslinjer, siger Morten Patrzalek

Og ifølge Tonny Jacobsen, som er formand for paraplyorganisationen 'Frikirkenet', har det været nødvendigt med øjne udefra.

- Det er selvfølgelig både for at afbøde noget, der kunne være usundt, men også for at styrke almindelig sund udvikling og drift i tingene, siger han.

Ingen garanti

Med tiltaget her tager man ét skridt for at forhindre, at der igen opstår sager om seksuelt misbrug i frikirkemiljøet. Og selvom det er en positiv udvikling, er det ifølge frikirkepræst Morten Patrzalek ikke en garanti.

- Jeg fornemmer, at det bliver bedre og bedre, men jeg vil aldrig kunne garantere, at det ikke sker igen, siger han.

Skærpet tilsyn med frikirker