Efter millionbøde: Moesgaard Meat har fået miljøgodkendelse

Over en tre-årig periode har Moesgaard Meat produceret for meget svinekød, slog Holstebro Byret fast i dag. Slagteriet har sikret sig, at de ikke får flere bøder.

Slagteriet i Naur har fået et slag i trynen i dag med en millionbøde. Nu har de sikret sig, at det ikke sker i fremtiden.
Slagteriet i Naur har fået et slag i trynen i dag med en millionbøde. Nu har de sikret sig, at det ikke sker i fremtiden.
Foto: Arkiv

I dag var en dyr dag for Moesgaard Meat. De har samlet fået over fire millioner kroner i bøde for at have produceret for mange svin på slagteriet. 

Det var Holstebro Kommune, der startede med at anmelde slagteriet i Naur, fordi de slagtede for mange svin i forhold til, hvad de måtte mht. miljøtilsynene. Under kommunal lovgivning måtte de kun slagte 50 tons svin om dagen. 

Hos miljøchefen i Holstebro Kommune ser han sagen som et bevis på, at man tager overproduktion alvorligt. 

- Det er min opfattelse, at dommen viser, at en væsentlig merproduktion uden den nødvendige godkendelse anses for at være en alvorlig lovovertrædelse, det kan vi se ud fra domstolens vurdering, siger Torben Møldrup til TV MIDTVEST. 

Fordi Moesgaard Meat ikke havde en miljøgodkendelse, måtte de kun slagte 50 tons svin om dagen. I visse måneder i årene 2014-2016 producerede de tæt på det dobbelte, ifølge anklageskriftet. 

Slagteri får godkendelse og beholder produktion

Sådan som reglerne er med slagterier af Moesgaard Meats størrelse, så er det kommunen, der står for at skulle foretage miljøtilsyn, hvilket kommunen også har gjort. 

Kommunen vil ikke kommentere yderligere på den enkelte sag, men siger generelt om virksomheder, der har gjort miljøskade. 

- Man har påvirket omgivelser og miljøet bredt set med støj, lugt og den slags. Det er det, man skal godkendes for i forhold til omgivelserne, siger miljøchefen i Holstebro Kommune. 

Moesgaard Meat har inden domsafsigelsen i dag ansøgt om at få en miljøgodkendelse, så dem, der driver tilsyn med dem, i stedet er Miljøstyrelsen.

Hos Miljøstyrelsen bekræfter man, at man har fået en ansøgning om at blive miljøgodkendt af styrelsen, og den 9. maj godkendte man den ansøgning. Så fra nu af må slagteriet gerne slagte over 50 tons om dagen, så længe de overholder en række vilkår. Der er ikke nævnt en øvre grænse i dokumentet. 

Blandt de vilkår er, at selve driften skal foregå mellem klokken 7-18 i hverdagene, og mellem klokken 7-14 om lørdagen. Drift omfatter indlevering af grise, vask af lastbiler, udkørsel af færdigvarer samt kørsel med trucks.

Derudover er der regler om, hvor mange decibel støjen fra slagteriet må nå, og over hvor lang tid.