Efter mangel på læger i Herning: Nu er der masser at vælge imellem

​Perioden med lægemangel i Herning er vendt, så patienter nu igen kan få en tid hos den lokale læge.

Lægerne i Herning har løst problemet med manglen på læger. Foto: TV MIDTVEST

Det er ikke mere end et år siden, at lægerne i Herning måtte lukke for tilgangen af nye patienter, hvilket tvang borgere til at have læge i nabobyer som Ikast, Vildbjerg eller Sunds.

Men takket være en ny fælles plan har lægerne nu åbnet op for at tage flere patienter ind, end de er forpligtet til.

Det betyder, at fire af byens 10 lægehuse har taget nye patienter ind, selvom de ikke behøver at gøre det.

Læs også To bombetrusler i Herning: Politiet rykkede ud med hunde

Lasse Spliid er en af de praktiserende læger i Herning, der har valgt at indgå i ordningen med at tage flere patienter ind, end de 1600 han er forpligtet til.

- Det har betyder, at vi har været nødt til at omstrukturere vores hverdag og arbejde en lille smule hårdere, end vi har været vant til, forklarer han.

Ordningen fungerer, fordi lægerne hver især har taget 50 patienter flere, end de burde, og det har nu vendt udviklingen i det midtjyske.

- Der er ingen her, der mangler noget at lave. Vi gør det, fordi vi synes, det var for dårligt, at en by som Herning ikke kunne tilbyde læge, når man flytter til, siger Liselotte Hjelm Kristensen, der er læge og lokalformand for PLO i Herning.

Charmeoffensiv mod nye læger

Samtidig med at tage en ekstra tørn har lægerne i Herning haft stor fokus på at bejle til nye læger under uddannelse som i forvejen var i byen.

- Vi begyndte faktisk at invitere dem med, når vi havde møder, der normalt var forbeholdt etablerede praktiserende læger for at lukke dem ind i vores fællesskab, forklarer Liselotte Hjelm Kristensen.

Et skridt, der har været nødvendigt at tage mener Lasse Spliid.

- Det har været enormt vigtigt at gøre det attraktivt at være i den by, hvor yngre læger kommer til i kortere tid. Det kan man langt henad vejen kopiere.

Nu ser han frem til, at han med hjælp fra nye kolleger kan komme ned på det normale antal patienter igen.

- Det er ikke skægt, hvis det bliver ved. På ingen måde. Og det har heller ikke været sjovt hele tiden, mens det har stået på, men guleroden har ligget i, at vi kunne vente på, at de nye læger kom til, lyder det fra Lasse Spliid.

I Herning er der 35 praktiserende læger, mens endnu en læge begynder i august.

02:19 Luk video

Læs også Trafikulykke ved Herning: Flere sendt på hospitalet