Efter herpesvirus i Holstebro lukker Viborg Rideklub midlertidigt

Der er ikke konstateret tilfælde af hesteherpes på rideskolen i Viborg.

Viborg Rideklub har valgt at lukke ned som følge af et udbrud af hesteherpes i Holstebro Ridesportsklub. Billedet her er ikke fra Viborg. Foto: TV MIDTVEST (arkiv)

Fire heste fra Holstebro Ridesportsklub har mistet livet og flere heste er lammet i bagparten som følge af et udbrud af hesteherpes i klubben. Viborg Rideskole har valgt at lukke skolen midlertidigt for at undgå en eventuel spredning af virusset.

- Den bedste måde at indgå spredning er at lukke klubben. Hvis vores heste skulle være smittet, så undgår vi at smitte andre – og andre heste undgår at smitte vores, siger Palle Jakobsen, der er formand for Viborg Rideklub.

Lukningen af rideklubben betyder, at heste udefra ikke kan modtage undervisning – og at klubbens heste heller ikke får lov til at forlade rideskolen

- Rytterne kan stadig godt komme ind på rideskolen, men vi opfordrer dem til, at de ikke rører ved hinandens heste, siger formanden. 

FAKTA OM HERPESVIRUS

 • Herpesvirus er en sygdom, som har eksisteret i Danmark i mange år - både det der kaldes type 1 og type 4.
 • Herpesvirus 1 forårsager feber, luftvejslidelser, lammelser og eventuelt abort hos drægtige hopper. Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter ca. 2 uger kan der også opstå lammelser.
 • De fleste danske heste har herpesvirus i kroppen. Det kan genaktiveres og få hesten til at udskille smitte eller blive syg.
 • Herpesvirus ikke udryddes, og man vil altid se enkelte heste blive spontant syge ind imellem.
 • Inden for de seneste 5 år har der været kendte tilfælde af herpesvirus 1 udbrud med en grad af slingerhed/lammelse i blandt andet Nordjylland, Djursland samt på Sjælland og Fyn. 
 • Hestens herpesvirus smitter ikke mennesker.

Kilde: Dansk Rideforbund og SEGES

Se mere

Stort fokus på hygiejne

Den frygtede hestevirus smitter ved berøring fra både mennesker og heste. Rideklubben sørger for at hestene så vidt muligt ikke kommer i kontakt med hinanden og opfordrer desuden rytterne til at være ekstra opmærksomme på hygiejnen lige nu.

- Hvis man har heste derhjemme opfordrer vi til, at man skifter tøj, når man bevæger sig mellem hesten derhjemme og hestene på skolen.  

Tager temperaturen to gange hver dag

En af symptomerne på hesteherpes er feber. Derfor tager Viborg Rideklub temperaturen på alle heste to gange om dagen.

- Hvis der er en, der har feber, skal den i karantæne hurtigst muligt, siger Palle Jakobsen. 

Torsdag røg en af rideskolens heste i feberfælden, hvorefter den blev fjernet fra rideskolen. Ifølge formanden har den umiddelbart ingen andre symptomer på hesteherpes. 

Hvad er symptomerne på herpesinfektion?

Symptomerne knytter sig til den form som sygdommen giver sig udslag i. Således er symptomerne:

Luftvejsinfektioner hos plage:

 • Symptomerne ses typisk om efteråret, f.eks i forbindelse med at ungheste samles til stævner el. lign
 • Infektionen kan forløbe uden symptomer
 • Feber
 • Appetitløshed
 • Hoste
 • Næseflåd
 • Ved endoskopi ses rødme og blærer i svælget, og småsår ned gennem luftrøret
 • Sædvanligvis er hestene raske indenfor 2 uger, men lungebetændelse kan støde til
Se mere

- Heste bliver også syge, så den kan have feber af mange grunde. Men i en tid med hesteherpes, tager man selvfølgelig en prøve.

Som udgangspunkt forventer Viborg Rideklub at holde lukket den næste uges tid. Skulle der ske en udvikling, bliver lukningen forlænget. 

01:48

Torsdag lavede TV MIDTVEST dette indslag om udbruddet. Sygdommen havde dengang kostet tre heste livet i Holstebro. I dag er antallet oppe på fire.

Luk video