Efter dødsulykke: Flere trafikdræbte i år end hele sidste år

Der er ind til nu flere dræbte i trafikken i 2017, end der var i hele 2016. Uopmærksomhed er en stor del af årsagen.

Der er stadig halvanden måned tilbage af 2017, men antallet af trafikdræbte i det midt- og vestjyske har nu oversteget antallet af trafikdræbte i hele 2016. Det viser taler fra Midt- og Vestjyllands Politi.

I 2016 mistede 28 personer livet i en trafikulykke. I 2017 er 32 personer ind til videre blevet dræbt i trafikken. 

quoteJeg håber inderligt, at vi ikke får flere færdselsdræbte i år, men de barske realiteter siger mig noget andet. Vi kan ikke få kurven til at knække, men vi gør alt, hvad vi kan.

Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen, Midt- og Vestjyllands Politi

- Jeg håber inderligt, at vi ikke får flere færdselsdræbte i år, men de barske realiteter siger mig noget andet. Vi kan ikke få kurven til at knække, men vi gør alt, hvad vi kan, siger Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

I 2009 var der 37 trafikdræbte i det midt- og vestjyske, og i 2010 var der 32. 2011 var året, hvor flest blev dræbt i trafikken på de midt- og vestjyske veje. Her mistede 44 livet. Siden er antallet faldet, men sidste år var der en lille stigning på landsplan. Her mistede i alt 211 personer livet.

Færre men flere alvorlige ulykker

Mens antallet af trafikdræbte stiger, falder antallet af færdselsulykker. I år er antallet faldet med 12,9 procent. Til gengæld er ulykkerne blevet mere alvorlige.

- Ulykkerne er mere voldsomme på grund af for høj fart, og hvis man også er uopmærksom. Uopmærksomhed er den helt store djævel, siger Henrik Glintborg.

Søndag eftermiddag blev to personer dræbt i en trafikulykke ved Sinding mellem Herning og Holstebro. Årsagen er ifølge Henrik Glintborg formentlig også på grund af uopmærksomhed.

- Der er noget, der tyder på. at det skyldes uopmærksomhed. Men vi kan ikke udelukke, at der har været tale om et ildebefindende fra den ene part, siger Henrik Glintborg. 

Politiet afventer bilinspektørens rapport, der skal klarlægge den endelige årsag. De forventer, at rapporten er klar om en måneds tid.

Landevejene har en del af skylden

Også landevejene er en årsag til, at der sker mange ulykker. Her mister to ud af tre personer livet.

- Når vi kigger på vejdirektoratets hastighedsberegninger, så kan vi se, at der generelt bliver kørt stærkere i det jyske, end der gør i resten af landet, så vi ved, det er en af forklaringen. Desuden er der mange landeveje, og de er farlige, fordi de er fredelige og lige, så vi vender os til at køre stærkere, siger Jesper Sølund, dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der gode muligheder for at forebygge ulykker rent vejteknisk. Eksempelvis i form af rumleriller i midten eller i siden af vejen.

- Når man er ved at krydse linjen får man rystetur ved rattet og det giver de brøkdele af sekunder, der gør, at man bliver i sin vognbane. Det har man set med stor fordel mange steder, og vi kan håbe, at der kommer flere tiltag i den retning, siger Jesper Sølund.

I dag bliver flere og flere biler udstyret med såkaldte linjevogtere, som giver signal om eller automatisk trækker tilbage, hvis man er op vej ud over linjen. Noget som ifølge Rådet for Sikker Trafik også kan være med til at nedbringe antallet af ulykker.