Efter brand: Danmarks eneste bolsjemuseum genåbnet

En stor brand i december spændte ben for Manfred og Anita Müllers livsværk. I dag åbnede de bolsjemuseet på ny.

Manfred og Anita Müller var glade for, at de i dag kunne byde gæsterne indenfor i bolsjemuseet igen.
Manfred og Anita Müller var glade for, at de i dag kunne byde gæsterne indenfor i bolsjemuseet igen.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Syv måneder efter at Manfred og Anita Müllers livsværk, bolsjemuseet "Frøken Fines Bonbonmuseum", nedbrændte, kunne parret i dag slår dørene op til et nyopført museum. 

- Det er en fantastisk dag. Vi har godt vejr, jeg har fødselsdag i dag og genåbning, hvad vil man mere? Det er utroligt, jeg kan ikke beskrive det. Det er en positiv følelse, fortæller Manfred Müller. 

Omkring 100 mennesker var mødt op for at tage del i åbningen, der bød på smagsprøver, gang i bolsjekogeriet og Thisted Kommunes borgmester, Ulla Vestergaard (A), der klippede den røde snor til museet.  

- Det er positivt at opleve al den respons, vi har oplevet i dag. Der har været så mange mennesker. Det havde vi ikke regnet med. Det glæder vi os over, siger Manfred Müller. 

Allerede dagen efter branden tilbage i december besluttede parret, at museet skulle genopbygges, og i dag gik den drøm så i opfyldelse. 

December 2017: Museet brænder ned

Onsdag den 6. december opdagede parret pludseligt, at der var røg i en af længerne på gården på Hedegårdsvej ved Svankjær i Thy.

Brandfolk fra både Hurup, Hanstholm og Thisted kæmpede i timevis med flammerne. Alt imens stod ejerne magtesløse og så på, mens livsværket gik op i røg. 

- Vi ved ikke, hvad vi kan redde. Det er lidt trist, og det bekymrer mig. Vi ved ikke i øjeblikket, hvad vi kan. Jeg kan ikke beskrive det. Jeg mangler ord, sagde en tydeligt berørt Manfred Müller dengang til TV MIDTVEST. 

1:54
Danmarks eneste bolsjemuseum nedbrænder.

Det viste sig senere, at det var en kortslutning i et strømførened kabel, der startede branden. Udover bolsjemuseet nedbrændte også en anden del af gården. Her havde Manfred og Anita Müller "Svankjær Lille Savværk" - Danmarks mindste savværk.

- Det er næsten umuligt at beskrive, hvad der skete den dag. Vores livsværk gik i stykker, gik op i røg. Det har været rigtig trist og med mange negative følelser. Vi har været bange for, at vi ikke kunne få det op igen, fortæller Manfred Müller i dag. 

0:38
Dagen efter branden er Manfred Müller i gang med at se på skaderne.

Februar 2018: Genopbygningen er godt i gang

Omkring to måneder efter branden i december, var der masser af byggeaktivitet på gården. Byggetilladelsen var i hus, forsikringspengene ligeså, og genopførslen var i fuld gang.

Undervejs i mareridtet fik Manfred og Anita Müller støtte fra nær og fjern. 

- Opbakningen, vi har oplevet fra omegnen, hjælper. Vi fik mange mails og besøg fra gæster, som sagde, hvad sker der nu? Og så hjælper det jo at gøre noget. Når man handler, så kommer humøret lige så stille igen, sagde Manfred Müller tilbage i februar. 

Marts 2018: Rejsegilde på museet

105 dage efter at museet stod i flammer holdt Manfred og Anita Müller rejsegilde på det nye "Frøken Fines Bonbonmuseum, der genstår med stor hjælp fra lokalområdet. 

- Det betyder rigtig meget efter den dårlige oplevelse i december. Det er en rigtig god dag for mig og for alle de andre, som har været med, sagde Manfred Müller til TV MIDTVEST den 20. marts. 

2:19
​I marts tog ejerne et stort skridt på vejen til at kunne genåbne ved at holde rejsegilde. 
2:16