Efter 5000 kilometer på cyklen: - Jeg er satme træt

Dan Nielsen formåede i går sidst på eftermiddagen dansk tid at gennemføre et af verdens hårdeste cykelløb tværs over USA.

Dan Nielsen fra Sinding formåede i andet forsøg at gennemføre verdens hårdeste cykelløb tværs over USA. Foto: Mikael Andersen, ProVision TV

- Jeg er satme træt. Kroppen den er ved at sige tak for dansen.

Så klar er meldingen, da vi fanger 45-årige Dan Nielsen fra Sinding på en telefon i Washington DC i USA, hvor han søndag omkring klokken 17 dansk tid kørte i mål i verdens hårdeste cykelløb Race Across Amerika.

Forinden havde han tilbagelagt 4940 kilometer tværs over USA, efter at have været i gang i 11 dage, 17 timer og ti minutter på cyklen. Kun afbrudt af nogle få pauser og i alt under 20 timers søvn. 

01:00

Der var plads til smil undervejs på ruten gennem det amerikanske landskab. Video: Mikael Andersen

Luk video

- Det er en vanvigttig oplevelse og en kæmpe lettelse at have gennemført, for jeg havde mange smerter til sidst. Det var en stor lettelse at hoppe af cyklen og vide, at jeg havde gennemført, fortæller han.

Og næsten 12 dage på en cykel udsætter ikke overraskende kroppen for et voldsomt pres. Og det kan da også mærkes dagen derpå.

- Jeg har ondt over det hele og har især problemer med mine knæ og fingre. Det går meget langsomt, når jeg bevæger mig, fortæller han. 

Se video fra facebook, da Dan Nielsen krydser målstregen i Annapolis øst for Washington DC. 

Orkede næsten ikke at fejre bedriften

Mens vi snakker med Dan, ligger han og får behandling af sin fysioterapeut. De næste tre døgn er han stort set overvåget hele tiden af to sygeplejersker, som sikrer sig, at han ikke får følgeskader efter den voldsomme præstation. 

Der var heller ikke mange kræfter til at fejre den kæmpe bedrift, da han var kommet i mål. 

- I går prøvede vi at trække noget op, men jeg og hele teamet var færdige. Vi prøvede både med øl og vin, men det gik ikke, griner han.

- Så vi regner med at fejre det med en god bøf i aften.

Læs også Dan Nielsen cykler tværs over USA: Nu er målet i sigte

Flere kriser undervejs

I 2016 forsøgte Dan Nielsen også at gennemføre men måtte udgå under halvvejs i løbet. I år gik der også kun to dage, før Dan Nielsen fik sin første krise i bjergene. 

- Jeg synes selv, jeg er god til at håndtere varme, og at jeg havde foreberedt mig. Men jeg yder for meget, og da jeg kommer ned fra bjerget, er jeg helt overophedet. Jeg bliver mega afkræftet de første to døgn, fortæller han.

Herefter må han skære ned på søvnen for at indhente det forsømte, og han formår også at falde i søvn på cyklen et par gange undervejs. 

- Jeg har mange kriser, som teamet hjælper mig igennem. Hele teamet løber op af Rocky Mountains og hepper på mig, for at jeg ikke skal gå ned mentalt.

Læs også Midtjyde prøver igen 5.000 km på cykel: 12 stater på 12 dage

Derfor har han kun store roser til det team, som har fulgt ham gennem det amerikanske landskab i 12 dage. Han og teamet rejser hjem på onsdag, og så venter der en uges afslapning med familien. Men kun én uge. 

- Jeg skal jo passe mit arbejde, griner han. ​

Dan Nielsen slutter som nummer fem ud af i alt 17 startende ryttere i aldersgruppen under 50 år. Der var otte af deltagerne som ikke gennemførte.  

Endnu en dansker gennemfører

Endnu en dansker formåede at gennemføre det hårde cykelløb. Kort efter Dan Nielsen kom Andy Christensen nemlig også over målstregen. Andy Christensen er fra Bækmarksbro ved Lemvig og er i dag bosiddende i USA. 

Læs også Herninggenser ræser stadig henover Amerika