Efter 35 timer er der landet en ok-aftale for statens ansatte

Som det sidste område er der landet et forlig om en overenskomst for de statsligt ansatte lørdag aften

Lørdag aften lykkedes det parterne, herunder Innovationsminister Sophie Løhde (V), at indgå et forlig for de statsligt ansatte. Det var det sidste område, der manglede.
Lørdag aften lykkedes det parterne, herunder Innovationsminister Sophie Løhde (V), at indgå et forlig for de statsligt ansatte. Det var det sidste område, der manglede.
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Forhandlerne på statens område har lørdag aften landet en overenskomstaftale for de cirka 180.000 statsansatte, oplyser forhandlerne foran Forligsinstitutionen.

Dermed kan en konflikt afblæses for de statsansatte, som blandt andet er gymnasielærere, præster, politibetjente og medarbejdere i ministerier og styrelser.

Aftalen indeholder en lønramme over tre år på 8,1 procent, en sikring af spisepausen samt en fjernelse af privatlønsværnet.

- Det er en god aftale, som begge parter kan se sig selv i, siger statens topforhandler i de offentlige overenskomstforhandlinger, innovationsminister Sophie Løhde (V).

- Det er en økonomisk ansvarlig aftale, men også en hvor der er plads til mærkbare lønstigninger for de statsansatte i de kommende år. Så indeholder forliget også en tryghed for den efterhånden meget omtalte spisepause, siger hun.

Topforhandler for de statslige ansatte, Flemming Vinther, er ligeledes en glad mand foran Forligsinstitutionen.

- Vi har lavet en aftale, der indeholder en afbalanceret aftale om spisepausen, siger han.

Aftalen er landet efter måneders forhandlinger, og senest en slutspurt med 35 timer i Forligsinstitutionen, hvor parterne mødtes fredag morgen klokken 10.

Forliget på statens område var det eneste, som manglede i denne omgangs forhandlinger. Natten til onsdag faldt de første brikker på plads, da der blev indgået en aftale mellem fagforbund under LO og Danske Regioner om en aftale for en del af de regionalt ansatte. Først natten til lørdag blev en aftale klar for de sidste regionalt ansatte.

Kommunerne er den største gruppe af offentligt ansatte, og de fik fredag middag er forlig for sine 500.000 ansatte, som blandt andet indebærer en lønramme på 8,1 procent, en sikring af spisepausen, mens en aftale om lærernes arbejdstid blev udskudt. Særligt de ansattes spisepause har været en af de helt store knaster i forhandlingerne.

Parterne i stat, regioner og kommuner opgav i slutningen af februar selv at blive enige om nye overenskomster. Siden har parterne løbende holdt møder i Forligsinstitutionen, inden de blev enige. 

Der har været varsler om strejke og lockout, og sidste deadline for at lande en aftale var 1. maj. Men nu kan en storkonflikt altså afblæses.

Overenskomstaftalerne skal dog, før de er gældende, sendes til afstemning hos både arbejdsgivere og lønmodtagere. Ifølge Finansministeriet vil overenskomstforliget blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

/ritzau/

0:50
Parterne præsenterede aftalen klokken tre i nat, og med aftalen er der indgået forlig for de sidste 80.0000 regionalt ansatte.