Efter 25 år kan museum bygge båd færdig: Det bliver fantastisk

Ringkøbing-Skjern Museum har fået del i pengepuljen til kystnære projekter. Det betyder, at et 25 år gammelt projekt kan genoptages.

- Det er dejligt at se den gamle båd igen, lød det fra skibsbygger Olav Martinsen. Han har ikke arbejdet på både ULF siden 1990'erne, men nu genoptager han arbejdet. Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

I 25 år har en halvfærdig rekonstruktion af en gammel åledrivkvase været gemt væk. Der har ikke været penge til at gøre den færdig.

Men nu får Ringkøbing-Skjern Museum en hjælpende hånd på 850.000 kroner til at færdiggøre projektet, og det glæder bådbygger Olav Martinsen.

- Det bliver fantastisk. Det bliver virkelig fantastisk, siger han med tydelig begejstring i øjnene.

Det bliver fantastisk. Det bliver virkelig fantastisk

Olav Martinsen, Skibsbygger, Ringkøbing-Skjern Museum

Pengene til projektet kommer fra Nordea-fonden, som i dag har uddelt den sidste halvdel af knap 55 millioner kroner til 115 kystnære projekter landet over.

Åleeventyr i fjorden

Med donationen får museet en unik mulighed for at fortælle historien om åleeventyret i Ringkøbing Fjord, som udspillede sig i begyndelsen af 1900-tallet.

- Alt det her med fiskeri og livet omkring fjorden, det er helt centralt for folk her, siger Peter Carstensen, som er souschef ved Ringkøbing-Skjern Museum.

Læs også Nyt multihus og fjordscene: Nordea-fonden uddeler millioner

Bådbygger Olav Martinsen fortæller, at der dengang var 115 åledrivkvaser, der sejlede rundt på fjorden hver nat. Men ingen af de både eksisterer længere, og derfor er rekonstruktionen også allerede erklæret bevaringsværdig.

For Olav Martinsen har det stor betydning, at han efter 25 år kan genoptage projektet.

- Jeg hader at gå fra et projekt, der ikke er aflsuttet, så det har jo plaget mig alle årene, siger han.

Han forventer, at båden kommer på sin første sejltur allerede næste sommer.

10 projekter i landsdelen har fået del i puljen. Se dem herunder:

SUNDSØRE LYSTBÅDEHAVN 

  •  Vandkantsaktiviteter/grejbank, strandnatur/udefitness, omklædningsafskærmning, kajakbro, m.m. for at åbne området for flere.

LEMVIG SEJLKLUB

  • Indkøb af windsurfingudstyr for at få flere mennesker fra lokalområdet ud i naturen ved kysterne og op på windsurfbrædderne.

RINGKØBING-SKJERN MUSEUM

  • At bygge en åledrivkvase, som var en bådtype, der blev brugt på Ringkøbing Fjord i ålefiskeriets storhedsperiode omkring år 1900 og få flere ud at sejle

FONDEN DET NORDATLANTISKE FYR I HANSTHOLM

  • At sætte samtidskunstens skaberkraft i spil over for Hanstholms borgere og kystscene, dvs. havnen, fyrtårnskomplekset og kystnaturen i form af Nationalpark Thy og omkringliggende arealer

FORENINGEN LANDSBYKLYNGEN: AGGER - KRIK - VESTERVIG

  • At placere en mobil flydende platform, som kan bruges til meget forskelligt, herunder vandaktiviteter for børn, i Krik Vig ved Agger nær Nationalpark Thy.

THISTED KOMMUNE

  • At lægge flydende sheltere for svaj i vandet langs den meget naturrige Limfjordskyst fra Dragsbæk i Thisted og til Doverodde, således at f.eks. kajakroere, siton-top, SUP-surfere og roere kan anvende dem.

KFUM-SPEJDERNE I HERNING, SCT. JOHANNES GRUPPE

  • To strandgrunde i Salling (Knobkysten), skal danne basis for aktiviteterne for KFUMspejderne med fokus på oplevelse af historien, naturen og åndsfriheden

SKIVE KOMMUNE

  • Kikkassen Limfjorden skal stille fjordens dyre og planteliv til skue på havnefronten og inspirere til oplevelser og hands-on aktiviteter på fjorden.

TAMBOHUS KAJAKKLUB

  • Udvidelse af Tambohus naturhavn som afsæt for et stærkere fællesskab og flere aktiviteter i lokalsamfundet ved Limfjorden

FUR BÅDELAUG TOVE HEIDEMANN

  • Fremme af interessen for rosporten bl.a. via anskaffelse af tre nye glasfiberrobåde

 

Kilde: www.nordeafonden.dk