Edvard fik ret - Krigsfly fundet i Hald Sø

Viborg Museum har i samarbejde med marinarkæologer fundet to objekter, der muligvis stammer det mytiske krigsfly fra 2. verdenskrig.

edvard_krigsfly.jpg

For 91-årige Edvard Amnitzbøl fra Birgittelyst, er det en stor dag.  Siden 1944 har den pensionerede fisker nemlig insisteret på, at et tysk krigsfly dengang styrtede ned i Hald Sø.

- Jeg ved, den er der. Man kunne tydeligt høre, at flyet havde problemer, det var ligesom, at motoren stoppede, lyder det fra Edvard Amnitzbøl, da han i går deltog i eftersøgningen på Hald Sø. 

Sejlivet myte

En eftersøgning, der resulterede i, at marinarkæologer fra Viborg Museum fandt to store objekter på bunden af søen, der efter alt at dømme bekræfter Edvard Amnitzbøls historie. 

Ved brug af sonarudstyr og med hjælp fra dygtige marinarkæologer, har man fundet frem til to aflange objekter på bunden af søen.

Historien om et tysk krigsfly, der skulle være styrtet ned i Hald Sø ved Viborg, er sejlivet. Flystyrtet blev delvis bekræftet i 1947, og siden er der flere gange berettet om mulige fund i den dybe sø.

Arkivleder Dan Ersted Møller, Viborg Museum, fortæller:

- Det vil være fantastisk, hvis det viser sig at objekterne strammer fra krigsflyet. Det forulykkede fly menes at være af typen Junkers Ju 88G, men det kan vi først fastslå, når vi har været helt tæt på vraget.

Analyse giver resultat

Marinarkæolog Jens Thidemann fra Nordjyllands Kystmuseum har lavet de første analyser af objekterne.

- Vi har analyseret sonarbillederne nærmere. Vi skal dykke ned til objekterne, før vi kan bekræfte. Vi er meget positive, da vi nu har en nøjagtig position på objekterne. Når vi dykker, kan vi finde ud af flyets tilstand og hvilke vragdele, der er spredt over bunden. Det kræver et stort arbejde, siger han. 

Godt samarbejde mellem museerne

Viborg Museum satte undersøgelsen i gang, fordi marinarkæologerne laver sonarmåling af egetræspæle fra Middelalderen i søen i forbindelse med borgprojektet De Fem Halder. Eftersøgningen skete med hjælp fra Strandingsmuseet St. George, Moesgaard Museum og Nordjyllands Kystmuseum.

 

1:53
Se indslag om jagten på det forsvundne krigsfly.