Ediths mand er dement: Jeg kan ikke give slip på ham

Edith Poulsens mand, Leif, er dement. Sygdommen har skubbet alle Edits drømme og behov til siden – hun bruger al sin tid på at hjælpe sin mand.

Edith Poulsen har nedprioriteret alle sine behov, for at hjælpe sin mand gennem hans demenssygdom.
Edith Poulsen har nedprioriteret alle sine behov, for at hjælpe sin mand gennem hans demenssygdom.
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

De har levet sammen i 52 år og bor sammen i et parcelhus i Bjerringbro. Men for ti år siden blev Edith Poulsens mand, Leif, en helt anden. Han begyndte at vise tegn på demens, og så gik det stærkt. Inden hun fik set sig om, blev hele hendes hverdag og alle hendes drømme med Leif spoleret.

- Alle mine interesser og ønsker, de er væk. Jeg spillede for eksempel bridge, men det måtte jeg opgive, for han kunne jo ikke være alene hjemme. Hvis jeg gerne vil i biografen eller bare lige besøge en veninde – den mulighed er der bare ikke, siger Edith Poulsen, Bjerringbro.

Leif Poulsens demens begyndte, da han var gået på efterløn. Edith havde kun få år tilbage på arbejdsmarkedet, og de havde mange fælles drømme og planer for fremtiden.

- Jeg havde jo set frem til, at når jeg holdte med at arbejde, så skulle vi rejse og gøre en masse ting sammen, men det kan vi jo ikke mere, siger Edith Poulsen. 

Dengang alting var, som det altid havde været - parret fra Bjerringbro ser på deres bryllupsbillede.
Dengang alting var, som det altid havde været - parret fra Bjerringbro ser på deres bryllupsbillede.
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

”Jeg kan ikke give slip på ham”

Edit græder nogle gange over den situation hende og Leif er havnet i. Men selvom hun stort set aldrig har tid til sig selv, og alle hendes behov er blevet tilsidesat, så gør hun alt for at passe på sin mand.

- Jeg synes ikke, kærligheden forsvinder – jeg synes nærmest, jeg er begyndt at holde mere af ham. Men det er jo fordi han har brug for det, for han kan jo ikke selv noget. Jeg må jo beskytte ham – jeg er i hvert fald nok nærmere blevet en beskytter for ham, siger Edith Poulsen.

Hun har det svært med tanken om, at skulle give noget af sit ansvar for Leif videre til andre. Selvom især hendes nærmeste familie i høj grad opfordrer hende til det.

- At jeg skal give slip på nogle ting og lade andre gøre det, det er det, der er problemet herhjemme. Det er mig, der ikke kan give slip, selvom mange søde mennesker prøver at forklare mig, at jeg bliver nødt til det. Ikke mindst vores nære familie – de vil jo gerne passe på mig, men det er et hårdt skridt at skulle tage, siger Edith Poulsen.

Se programmet Et dement liv her:

28:11