ECT-patienter i modvind

Elektrochok kan behandle patienter med depression. Men det kan også give nogle trælse bivirkninger, som det blandt andet er sket for Kate Sørensen fra Viborg.

141027Elektro.jpg

Elektrochokbehandlinger er en anerkendt behandlingsform til patienter med depression. Men ikke alle går det godt for. Én af dem er Kate Sørensen fra Viborg.

- Jeg kan ikke huske noget. Jeg har huller i min hukommelse, hvor store begivenheder er væk, fortæller hun.

Hvert år får cirka 1.700 patienter i Danmark ECT, som i ni ud af ti tilfælde har en positiv virkning. Men det kan altså også have bivirkninger.

- Da Kate kom hjem var hun en helt anden end den Kate, vi kendte. Den Kate, vi kendte, er her ikke mere, og det er hun stadigvæk ikke i dag, fortæller Kates veninde, Marie Torp Rasmussen.

Opmærksom på fejl - ingen indtil videre

Ifølge Psykiatrien skyldes Kate Sørensens skader ikke elektrochokbehandlingen, men derimod hendes svære depression.

- Sådan som jeg ser det her, er der ikke nogen, der har kunnet påvise, at der er sket noget forkert i forhold til elektrochokbehandlingen, siger Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

Professor: Svært at bevise varige skader

Ifølge Martin Balslev Jørgensen, der er professor i psykiatri på Rigshospitalet og formand for ECT-udvalget i Dansk Psykiatri Selskab, ved man ikke nok til at kunne udelukke, at ECT-patienter kan få varige skader. Men foreløbig er der dog intet, der tyder på det, mener han.

- Der er lavet meget forskning gennem tiden, og der er ikke noget, der taler for det. Specielt ikke det med hjerneskader.

Martin Balslev Jørgensen mener, at det ville være godt med mere forskning på området.

- Men det er meget vanskeligt, for i forhold til hvor mange ECT-behandlinger, der gives, er det meget sjældne patienter. Og her er det jo godt, at patienter er begyndt at samle sig, og det kunne jo være et afsæt for at kunne begynde at forske i det.

Se med i indslagene nedenfor, der handler om netop ECT-behandlingen.

2:49
I ni ud af 10 tilfælde har ECT en positiv virkning, men ind i mellem oplever patienter det stik-modsatte:

9:28
Marianne er mange-årig patient i psykiatrien på grund af depressive tanker. Elektrochokbehandlinger hjælper hende: