Dyrt korn en katastrofe for svineavlerne

Mens plantavlere jubler over, at priserne på korn er skudt i vejret, så går det hårdt ud over svineavlerne. De skal bruge flere penge på foder, end de kan få for deres grise.

19SvineKrise.jpg

Svinavler Anders Hargaards 4500 grise har brug for meget foder. Men det er et stort problem, når foderet koster mere end det han får for svinene.

- Vi bruger cirka 3000 tons foder om året pa den her bedrift, og vi kan kun sige at kassekrediten bløder. Det var ikke de niveauer vi er oppe på, som vi havde budgetteret med, siger Anders Hargaard.

Kornpriserne eksploderet

De seneste uger er priserne på korn eksploderet, og det betyder ifølge Danske Svineproducenter at omkostningerne pr. svin er steget med 200 kroner. Et gennemsnitligt svin indbringer lige nu knap 60 kroner.

- Det betyder dybest set, at folk der producerer slagtesvin, de producerer med underskud, siger Bjarne Knudsen, der er agronom ved Svinerådgivning Vest.

Kan betyde lukninger

En langvarig tørke, har givet dårligt høstudbytte i USA og dermed presset kornpriserne i vejret. Svinerådgivning Vest mærker tydeligt frustrationerne blandt deres kunder. Hvis kornpriserne fortsætter sin himmelflugt, kan det få katastrofale følger.

- Den yderste konsekvens kan blive, at man må lukke sin produktion. Vi kan ikke blive ved med, at have en katestrofal økonomi det ene år efter det andet, siger formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen.