Dyrlæger: Spareplan truer beredskabet

Hvis politikerne beslutter at gennemføre en større spareplan på beredskabsområdet, så kan det i sidste ende betyde, at der går længere tid før eksempelvis fugleinfluenza kan inddæmmes. Sådan lyder advarslen i dag fra dyrlægeforeningen.

Den Danske Dyrlægeforening går nu ud og advarer imod en større spareplan på landets beredskabscentre. I følge en gammel politisk aftale, skal spares der 125 millioner kroner om året på landets seks beredskabscentre. Det kan blandt andet ramme i Thisted og Herning.

- Det er en stor fejl at lukke de jyske beredskabscentre. Vores muligheder for at træne sammen med Beredskabsstyrelsen, vil være væsentligt forringede. Og træning er nødvendig, hvis vi skal opretholde det beredskab, vi har i dag, siger Carsten Jensen, formand for Den Danske Dyrlægeforening.

Kan ramme eksporten

Beredskabet rykker ud ved oversvømmelser, store brande og naturkatastrofer. De opretter midlertidige overnatningsmuligheder, når snestorme, eksplosioner eller oversvømmelser fordriver folk fra deres hjem. Men de hjælper også, når der eksempelvis udbryder sygdom i dyrebesætninger.

- Ikke langt fra landets grænser i Polen, Estland, Letland og Litauen har der i år været udbrud af den meget smitsomme afrikanske svinepest. Hvis den sygdom kommer til Danmark, er det altafgørende, at vi har et effektivt beredskab, så vi hurtigt kan inddæmme sygdommen. Ellers står vi til at miste milliarder i fødevareeksport. Vi må nemlig slå samtlige besætninger ned, der er berørt af sygdommen, og dansk svinekød vil ikke kunne omsættes mens bekæmpelsesarbejdet står på - og sandsynligvis i lang tid bagefter.

Tidligere har forsvarsminister Peter Christensen sagt følgende til TV SYD:

- Der ligger en aftale fra den tidligere regering om, at der skal findes 125 mio. kr. indenfor beredskabsområdet. Det er en aftale, som vi har arvet, og som vi nu er ved at kigge på. Der er ikke truffet nogen beslutning om at lukke nogen beredskabscentre.

Se her et indslag om spareplanen:

Beredskabscentrene i Thisted og Herning er truet af lukning og arbejdspladser er på vej ud af landsdelen. Der er lagt op til en million-besparelse på det statslige beredskab