Dyrlæge er harm over tynde heste: - Det er uacceptabelt

Et stutteri i Skals nord for Viborg er anmeldt til politiet for vanrøgt af heste. Dyrlæge kalder situationen for 'uacceptabel'.

- Sådan skal en hest ikke se ud. Det er uacceptabelt at se en hest på den her måde, mener dyrlæge Inger Overgaard om blandt andet billedet her.
- Sådan skal en hest ikke se ud. Det er uacceptabelt at se en hest på den her måde, mener dyrlæge Inger Overgaard om blandt andet billedet her.

- Sådan skal en hest ikke se ud. Det er uacceptabelt at se en hest på den her måde.

Dyrlæge Inger Lund Overgaard er ikke i tvivl om, at det er langt over grænsen, da TV MIDTVEST viser hende billederne af et par heste fra et kendt stutteri i Skals.

- Der er mangel på muskulatur på ryggen og på bagparten, og man kan se, at der slet ikke er noget fedt, der pakker knoglerne ind.

- Det vi ser her, er en mager hest, lyder Inger Lund Overgaards vurdering.

En af de andre heste på stedet.
En af de andre heste på stedet.

Vurderingen kommer i kølvandet på en henvendelse, som Dyrenes Beskyttelse modtog fra en bekymret borger i mandags. Henvendelsen gik på, at heste er blevet mishandlet på Viegård Stutteri ved Skals.

Derfor er stutteriet nu blevet anmeldt til Viborg Politi på opfordring fra Dyrenes Beskyttelse.

- Det er en form for vanrøgt, fordi de her heste er så magre. De går vel ude det meste af tiden, og det er koldt, og så skal hestene have god uld. Det skal de selvfølgelig altid have men især, når det er koldt, siger Inger Lund Overgaard.

- Det er en form for vanrøgt, fordi de her heste er så magre, vurderer dyrlæge Inger Lund Overgaard.
- Det er en form for vanrøgt, fordi de her heste er så magre, vurderer dyrlæge Inger Lund Overgaard.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Stutteriejer erkender: - Hesten er for tynd

Stutteriets ejer, John Byrialsen, erkender, at hestene på billederne er alt for tynde, men han mener dog ikke, at der skulle være tale om vanrøgt.

- Det har ikke noget med dyrplageri at gøre. Den har fået foder, den har fået ormekur, den har fået raspet tænder, og den er passet. Så kan man ikke gøre ret meget mere. Så kan man jo sige, at alle tynde dyr skal slås ned. Når man har 600 heste, som vi har her, så opstår den slags en gang imellem.

Men skal det ikke være sådan, at ikke én eneste hest er for tynd?

- Man kan ikke gå imod naturen. Det sker engang imellem med gamle heste, at der er en enkelt, der bliver for tynd. Så slemt er det heller ikke. De er jo ikke på eksistensgrænsen. Den er bare for tynd, og derfor får den ekstra foder og har fået behandling i vinter, siger John Byrialsen.

Ikke første gang stutteriejer er i søgelyset

Tilbage i 2013 var John Byrialsen også i søgelyset på grund mistanke om vanrøgt af heste.

Dengang blev han blev han sigtet af polsk politi for at mishandle heste, efter en ansat havde kritiseret stutteriets forhold og uploadet en video af Byrialsens dyr på internettet.

Dyrlæge Inger Lund Overgaard håber derfor, at myndighederne nu vil aflægge besøg hos John Byrialsen for at gå det hele igennem.

Et sådant besøg ville stutteriejeren ikke have noget imod.

- Jeg vil lade det være op til en tredjemand at vurdere forholdene, lyder det fra John Byrialsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra politiet i sagen.

2:02
Se indslaget: Stutteriejer John Byrialsen er blevet anmeldt til politiet for vanrøgt af sine heste.