Dybt uenige om fredning

Danmarks Naturfredningsforening vil frede et større område af ådalen mellem Bjerringbro og Ulstrup, men den er ejerne ikke med på.

Mark

En ny konflikt om natur er under opsejling ved Gudenåen. Her vil Danmarks Naturfredningsforening have fredet et større område af ådalen mellem Bjerringbro og Ulstrup.

Men ejerne af jorden stritter imod. Nu har de dannet en forening for at ruste sig til kamp - et af medlemmerne er Arne Jensen. 

- Vi er nødt til at stå sammen over for så stor en mastodont, som kommer og tromler noget ned over hovedet på os, siger han. 

Hans jord ligger ned til åen og bliver omfattet af et nyt fredningsforslag. Forslaget kommer fra Danmarks Naturfredningsforening, der ønsker at sikre udsigten over det terrasseformede landskab i ådalen, der blev dannet tilbage i Istiden. Forslaget byder også på begrænsninger for, hvad Arne Jensen må bruge jorden til, og det samme gælder for en stribe andre lodsejere i området. 

- Vi vil ikke have skov, vi vil ikke have juletræsplantager, og vi vil ikke have energipil - fordi de vokser op og er høje hele året, siger Alfred Borg, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Favrskov.

Men det er unødvendigt med forslaget, mener lodsejerne. 

- Det vil være en skam at ødelægge området, så vi ser sådan set slet ikke behovet for en fredning overhovedet, for vi synes, det er et smukt landskab, som det er, siger Arne Jensen. 

Forslaget fra Naturfredningsforeningen ventes klar i løbet af foråret.