Dropper sag om tavshedspligt

Oplysninger om journalist kan ikke stamme fra kommunens registre, fastslår notat.

090615PrebenAndersen.jpg

Da Skives viceborgmester Preben Andersen fra Dansk Folkeparti i et læserbrev skrev om en journalists forhold, havde han ikke skaffet sig oplysningerne på ulovlig vis i kommunens registre.

Det konkluderer et notat, som Skive Kommunes chefjurist har lavet, efter at Preben Andersen var blevet beskyldt for at overtræde sin tavshedspligt.

Notatet fastslår, at det slet ikke er muligt for viceborgmesteren at få adgang til sådanne oplysninger.

For det første er han ikke udvalgsformand for børn- og unge, så han kan ikke have fået opysningerne gennem udvalgsarbejdet. Og for det andet er det kun de medarbejdere, der arbejder med et bestemt område, der har adgang til at se, hvad der ligger af sager. Og hvis man alligevel forsøger at hente oplysningerne, vil man efterlade sig et teknisk spor i systemet.

Fra Facebook eller folkemunde

Preben Andersen har hele tiden selv afvist at have overtrådt tavshedspligten. Han har sagt, at han har oplysningerne om journalisten fra "Facebook eller folkemunde" - og notatet opfordrer også til, at man ikke gør mere ved sagen.

- På baggrund heraf kan det ikke anbefales, at der i den konkrete situation foretages mere med hensyn til at få undersøgt, hvorvidt  Preben Andersen, andre byrådsmedlemmer eller kommunalt ansatte har overtrådt regler om tavshedspligt.

Skives borgmester Peder Christian Kirkegaard siger til tvmidtvest.dk, at den juridiske side af sagen hermed er afsluttet.

Sagen opstod i kølvandet på de skandaleramte udviklingsprojekter i Skive Kommune. Preben Andersen antydede i læserbrevet, at den journalist, der dækker sagen for Skive Folkeblad, kan have en speciel interesse i en kritisk tilgang til kommunen, fordi hun har et handicappet barn. En teori som de andre partier i byrådet har taget kraftigt afstand fra.