Dropper grøn reform

Venstre vil udskyde den grønne omstilling, som energibranchen og flere partier har arbejdet på i flere år. Det kan blive en katastrofe for bl.a. kraftvarmeværker, mener flere.

En række partier på begge fløje har i flere år forsøgt, at få omlagt energiafgifterne, så det bliver mere oplagt at satse grønt. Venstre har tidligere været en stor del af det arbejde, men nu vælger partiet at udskyde den grønne omstilling.

- Vi har energiafgifter årligt for 40 milliarder kroner, hvilket er astronomisk højt tal. Derfor bliver en grøn omstilling ift. energiafgifter utroligt vanskelig at gennemføre på meget kort tid, siger Thomas Danielsen (V), der er formand for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.

Den tidligere SR-regering lavede i 2014 en ny klimalov i samarbejde med SF, Enhedslisten og De Konservative. Loven indeholdt et mål om, at det danske CO₂-udslip i 2020 skulle være 40 procent lavere end i 1990. Men det er urealistisk, mener Venstre.

- Det er fint at lave en klimalov, som siger 40 procent. Problemet er bare, at der ikke står noget om, hvordan man skal udmønte det. Og det har oppositionen heller ikke svar på i dag, siger Thomas Danielsen.

Dyrere fjernvarme

Et af de steder, hvor de høje danske afgifter rammer er hos kraftvarmeværkerne. Værkerne, og dermed i sidste ende forbrugerne, betaler høje afgifter på naturgas, og kraftvarmeværkerne havde håbet at de høje afgifter var på vej væk med den grønne reform.

- Jeg synes det er ærgerligt, at det skal være så dyrt, at bruge de miljørigtige løsninger, og det går ud over forbrugeren, der betaler en højere pris for varmen, siger Henry Jensen, der er formand for Stoholm Fjernvarme.

Han bliver bakket op af De Radikales Andreas Steenberg.

- Det er dårligt nyt for mange mennesker i Midt- og Vestjylland. Det bliver rigtigt dyrt at forsøge at vælge den rigtige løsning, og man tvinger reelt folk til at betale mere i skat, siger Andreas Steenberg, der også er medlem af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.