Venstre-politiker i overraskende melding: Drop omprioritering og drop SU

Stik imod sit partis linje vil Anders G. Jacobsen fra Venstre nu droppe den årlige besparelse på to procent på uddannelsessektoren. Pengene skal komme fra de hjemmeboendes SU.

Anders G. Jacobsen går imod sit partis linje. Han vil afskaffe besparelserne på ungdomsuddannelserne - og finansieringen skal komme fra de unge selv.
Anders G. Jacobsen går imod sit partis linje. Han vil afskaffe besparelserne på ungdomsuddannelserne - og finansieringen skal komme fra de unge selv.
Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

Debatten om det omstridte omprioriteringsbidrag fortsætter. Og denne gang er det en uventet spiller, der tilslutter sig kritikken.

Besparelsen blev vedtaget med Venstre i spidsen, men nu går Anders G. Jacobsen altså imod sit partis linje og foreslår, at det skal afskaffes.

- Jeg foreslår at vi fremrykker stoppet, så det træder i kraft fra næste år. Jeg arbejder selv indenfor uddannelsessektoren, og jeg ved, hvor hårdt det her bider efter fire år, siger han.

Omprioriteringsbidraget betyder, at hele uddannelsessektoren skal spare to procent om året frem til og med 2021. Anders G. Jacobsen foreslår, at besparelserne stopper fra næste år, så to sparerunder undgås.  

Finansieringen skal komme ved at afskaffe SU for de hjemmeboende på ungdomsuddannelserne. Han foreslår, at kun de 15 procent, der trænger mest, skal beholde SU’en. Resten må se sig om efter et studiejob, hvis de ekstra penge er nødvendige.

- SU til hjemmeboende er en af de lavesthængende frugter, vi har i det danske samfund. Mange har jo ikke nogen særlige omkostninger ved at bo hjemme, siger han.

Anders G. Jacobsen påpeger, at han præsenterer sin egen personlige holdning. Og selvom omprioriteringsbidraget blev vedtaget med Venstre i spidsen, mener Anders G. Jacobsen ikke, at han går imod sit parti.

- Jeg laver en justering af det, Venstre mener. Jeg fremrykker egentlig bare tidspunktet for, hvornår vi skal stoppe, siger han.

0:42
Hør hvad de unge på Holstebro Gymnasium siger til forslaget.

Blandet modtagelse hos gymnasieelever

Onsdag besøgte venstrepolitikeren Holstebro Gymnasium for at præsentere sit forslag. Her fik forslaget en blandet modtagelse.

 - Jeg synes, det er forkert. Jeg tror, der er mange, der måske vil bruge mere tid på at et fritidsarbejde og nedprioritere skolen, siger Anne Boel Johansen, som går i 3.c på Holstebro Gymnasium.

Anders G. Jacobsen præsenterede forslaget til en debat med repræsentanter fra de øvrige partier. Og forslaget om at afskaffet både SU og omprioriteringsbidraget faldt i god jord hos Anders Kristensen fra 2.n.

- Jeg synes, det er et ganske udmærket forslag. Jeg synes ikke, det er statens opgave at finansiere hjemmeboende studerendes cafébesøg, siger han.

Anders G. Jacobsen påstår, at han har regnet på det, og at der er en reel finansieringsmulighed.