Droner skal redde vildt fra høst-død

Det store antal af dræbte vilde dyr på markerne skal mindskes ved hjælp af droner og varmefølsomme kameraer.

Hvert år dræbes tusindvis af vilde dyr i landbrugsmaskiner under høsten. I stedet for at flygte, når maskinerne kommer, så gemmer de vilde dyr deres unger i afgrøderne, hvor de er svære at få øje på. Især rålam, harekillinger samt rugende fasaner og agerhøns er sårbare.

Robot-flyver

Derfor forsøger danske forskere nu at sætte ind med droner, som er førerløse flyvende fartøjer påmonteret et varmefølsomt kamera, der afslører, hvor dyrene er.

 - Der er tidligere lavet forsøg med varmefølsomme kameraer sat på maskiner eller traktorer. Men dronernes fugleperspektiv hen over marken er langt mere effektivt, når det handler om at spotte dyrene, siger seniorforsker Rasmus Nyholm Jørgensen fra Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet.

Flamingokasser

Hidtil har landbruget uden det store gennembrud afprøvet forskellige tiltag mod de mange påkørsler. Men i en betydeligt mere jordnær kategori end flyvende droner. Det gælder for eksempel ophængning af flamingokasser, som skal skræmme vildtet væk.

Droner med skræmmelyd

Ifølge Rasmus Nyholm Jørgensen kan man sagtens forestille sig, at dronerne også kan bruges til afskrækning ved for eksempel at udstøde skræmmelyde.

 /ritzau/