Kommentator: Dramaet i Venstre er en sort dag for Kristian Jensen

Endnu et internt opgør kan være dråben, der betyder Kristian Jensen er færdig i ledelsen af Venstre. Det vurderer kommentator Hans Engell.

Kristian Jensen kan være færdig i toppen af Venstre, vurderer ekspert.
Kristian Jensen kan være færdig i toppen af Venstre, vurderer ekspert.
Foto: Mads Claus Ramussen / Ritzau-Scanpix

Politisk kommentator Hans Engell kalder Venstre sommergruppemøde for en "sort dag" for Kristian Jensen.

- Det er et ydmygende tilbagetog for Kristian Jensen. Han lagde sig pladask på gulvet og beklagede sine udtalelser til Berlingske og sagde, at han skulle have talt med gruppen frem for med Berlingske.

- Det har virkelig svækket ham i forhold til partiet og hans formandsambitioner. Man kan ikke gå så hårdt ud på forsiden af en avis og så få så lidt opbakning fra gruppen. Han indkassere samtidig det store nederlag, at at Venstres mangeårige minister og grå eminence Claus Hjort Frederiksen kræver, at han træde tilbage fra begge sin poster som næstformand og gruppeformand. Det har været en sort dag for Kristian Jensen, siger Hans Engell.

Løkke styrket

Hans Engell vurderer, at Lars Løkke Rasmussen til gengæld er kommet styrket ud af opgøret. Men der er fortsat lang vej til stabilitet i partiet:

- Løkke fik opbakning til sin linje. Men uroen stopper ikke. Diskussionen om, hvorvidt Løkke bliver valgperioden ud, og hvem der skal efterfølge ham, stopper ikke, selv om Løkke på pressemødet garanterer, at han bliver.

Løkke sagde, at det er verdens bedste job at være statsminister. Men vi ved godt, at melder den rigtige mulighed sig, så kan han forlade dansk politik, siger Hans Engell.

Heller ikke uroen i blå blok stopper med Venstres pressemøde. Her lod Lars Løkke Rasmussen muligheden for en SV-regering stå. Det har allerede fået kritik fra De Konservative, mens andre blå partier tidligere har krævet, at Venstre igen gør det klart, at man ønsker en borgerlig regering.

- Det kan godt være, at Venstre fik et godt valg, men det gjorde det blå Danmark ikke. De blå har ikke stået værre, end de gør nu, i mange år. Derfor kan det virke besynderligt, at Løkke ikke bruger lejligheden til at afsværge sig SV-regeringen.

- Det fastholder en usikkerhed. Men det kan ses i lyset af, at Kristian Jensen tabte slaget i dag. Derfor har Løkke ikke brug for at gå ud og ændre linjen, siger Hans Engell.

Hjort: Uholdbar situation

Det er uholdbart med Kristian Jensen som næstformand i Venstre.

Det siger Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen i forbindelse med Venstres sommergruppemøde.

- Jeg synes, det er uholdbart, at vi har en næstformand, der underløber partiets formand med politiske udmeldinger, siger Claus Hjort Frederiksen.

Claus Hjort Frederiksen mener, at Kristian Jensen har opført sig illoyalt over for Løkke, da Kristian Jensen tidligere på ugen i et interview med Berlingske udtalte, at Venstre burde begrave tanken om en SV-regering.

SV-idéen kom Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen under den seneste valgkamp.