Dræbergopler truer fiskeriet

Den lille gople spiser al sildens føde, og den udgør derfor en trussel for fiskeriet. Men et nyt fund i limfjorden kan hjælpe med at holde dræbergoplerne nede.

26082014_draebergopler.jpg

Tidligt i morges tog en professor og to forskere ud på Limfjorden for at lede efter den såkaldte dræbergople. Og fandt den ret hurtigt.

Dræbergoplen kommer fra USAs østkyst, den hedder Mnemiopsis på latin- og den hører ikke hjemme i Danmark.

- Det er et problem for sildene, som også æder plankton, forklarer Hans Ulrik Risgård, professor ved Syddansk Universitet.

Set første gang i 2007

Herhjemme er dræbergoplen første gang observeret i 2007. Hidtil har dræbergoplen ikke haft nogen fjender i de danske farvande, og har derfor været under kontrol. Men det kan være forbi. I hvert fald fandt biologerne i dag melongopler på limfjorden.

Melongoplen bliver betragtet som dræbergoplens overmand, den spiser den simpelthen.

- Jeg synes det er meget opmuntrende, at melongoplen også er her, men den er jo i stærkt mindretal, så foreløbig har den ikke kunne æde sig ind på dræbergoplen. Men den er dræbergoplens fjende nummer et - vi har gået og ventet på, at den skulle dukke op, siger Hans Ulrik Risgård.

Problemet med dræbergoplen er, at den ødelægger fiskeriet, fordi goplerne æder alt zoo-planktonet, som sildene æder.

26082014_draebergobler2.jpg

 

Går ud over sildene

- I værste fald kan sildene blive udkonkurreret, sådan som vi så det i sorte havet i firserne, hvor fiskeriet kollapsede, fordi sildefisken og ansjoserne ikke havde noget at leve af på grund af den her dræbergople, forklarer Hans Ulrik Risgård

Biologerne sejler ud igen til september for at følge både dræber- og melongoplernes udvikling.

 

1:57
Igen i år er der fundet dræbergopler i Limfjorden, men nu får den konkurrence af melongoplen.