Dømte fik ikke deres straf: - Jeg er fuldstændigt rystet

​Kriminelle har gentagne gange ikke fået den straf, de var idømt. Det er sket på grund af grove fejl og svigt i Kriminalforsorgen i Midt- og Vestjylland.

Søren Pape er chokeret over, at straffene aldrig blev sat i værks.
Søren Pape er chokeret over, at straffene aldrig blev sat i værks.
Foto: Arkivfoto TV2 Nord

TV MIDTVEST kan i dag afsløre, at Kriminalforsorgen i 11 ud af 208 sager behandlet i Midt- og Vestjylland ikke har sørget for, at dommen rent faktisk er blevet til noget. 

Der er tale om sager, hvor den kriminelle er dømt til samfundstjeneste - men altså aldrig har udført arbejdet. Sagerne er ved en fejl kommet til at ligge, uden nogen har taget sig af dem. Og nu er de faldet for tidsfristen.

- Grunden til at vi overhovedet stoler på, at vi har et samfund, der er ordentligt og retfærdigt at bo i, det er, at hvis man er kriminel, så bliver man selvfølgelig straffet og får sin straf. Derfor er det her helt uacceptabelt, siger justitsminister, Søren Pape, i dag.

Han har derfor taget kontakt til Kriminalforsorgen.

- Jeg er fuldstændigt rystet. Sådan skal det ikke være, og derfor har jeg også bedt om, at der bliver strammet op på det lige med det samme. Det er dybt utilfredsstillende.

De fleste, der bliver idømt samfundstjeneste, har begået kriminalitet som indbrud, tyveri eller bedrageri. Men det kan også være folk, der har overtrådt færdselsloven – for eksempel spritbilister.

Kriminalforsorgen: Det er dybt beklageligt

Kriminalforsorgen indrømmer, at behandlingen af sagerne ikke har været god nok.

- Det er dybt beklageligt. Samfundet har en forventning om, at vi fuldbyrder domme, og det har vi også selv. Det er uacceptabelt, når vi ikke gør det. Så det er vi ikke tilfredse med, siger Una Jensen, der er direktør hos Kiminalforsorgen i Midt- og Nordjylland.

Hun forklarer, at det gik galt på grund af et højt sygefravær.

- Vi havde en situation, hvor vi midt i oktober fandt ud af, der manglede styring og var et højt sygefravær. Og i det sygefravær fik man ikke placeret sagerne, der hvor de skulle placeres. Det har medført, at nogle af sagerne ikke blev fuldbyrdet, forklarer hun.

Problemet opstod i oktober og november sidste år, og det drejer sig udelukkende om samfundstjeneste, der ikke er blevet udført.

Da Kriminalforsorgen blev opmærksomme på problemet gik de ind i sagen, men der var det i tre af tilfældene for sent at uddele straffen. I de resterende otte sager kunne de dømte nå at udføre noget af deres straf indenfor tidsrammen. Når man bliver idømt samfundstjeneste skal straffen være udført indenfor fire eller seks måneder.

De 11 sager blev placeret forkert hos Kriminalforsorgen.
De 11 sager blev placeret forkert hos Kriminalforsorgen.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Det er ændret

Kriminalforsorgen gik ind i sagen, i samme øjeblik de blev opmærksomme på den.

- Det første vi gjorde var at gennemgå alle sager på kontoret og derefter få lavet styringsredskaber, så vi er sikre på, at alle sager kommer i mål, siger Una Jensen.

Hun føler sig nu tryg omkring styrelsen af sagerne og konkluderer, at der er styr på tingene.

- Hvis noget gentager sig, så er det en enkeltstående menneskelig fejl. Det her skal ikke ske igen.

Det får også justitsministeren til at love, at det aldrig kommer til at ske igen.

- Kriminelle skal have den straf, som de er idømt. Og det skal jeg garantere for, at de får i fremtiden, siger Søren Pape. 

Una Jensen lover, at problemet er enkeltstående. Det skal altså ikke kunne ske igen.
Una Jensen lover, at problemet er enkeltstående. Det skal altså ikke kunne ske igen.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST