Dødsultne og forfrosne 15-årige var hjemløse på gaden

To efterskole-kammerater måtte leve af kiks og pizza i et døgn

Gustav Grove (tv.) og Jamie Hancock, levede af at samle flasker og dåser for at prøve livet som hjemløs på gaden i Lemvig.
Gustav Grove (tv.) og Jamie Hancock, levede af at samle flasker og dåser for at prøve livet som hjemløs på gaden i Lemvig.

Klokken er syv mandag morgen. På gaden ud for en cafe i Lemvig, ligger to 15-årige drenge i soveposer, og prøver at få liv i deres stivfrosne lemmer.

I et døgn har de levet af kiks og pizza, samlet dåser og flasker i offentlige skraldespande og trillet rundt med en indkøbsvogn, i de nattetommer gader i Lemvig.

Ufattelig koldt

- Vi har ikke sovet særlig godt, der har ikke været ro her. Det er midt i gågaden, og der har kørt mange biler frem og tilbage, og så har det været ufattelig koldt, siger Jamie Hancock.

Sammen med kammeraten, Gustav Grove, har han fostret ideen om, at prøve livet som hjemløse i Lemvigs gader.

De 15-årige drenge går begge på Bøvling Idrætsefterskole, hvor de i en projektuge har skullet afprøve deres mest "vilde" ide`.

- Vi kunne ikke komme på et emne, og kom så til at tænke på de hjemløse, der lever på gaden i de kolde vintermåneder, fortæller Jamie Hancock.

Og oplevelserne i det iskolde november vejr har gjort voldsomt indtryk på de to drenge, som også har måttet kæmpe voldsomt med sulten.

- Vi startede klokken halv ni søndag morgen, og fik samlet lidt flasker, som vi kunne sælge. Det rakte dog kun til en pakke kiks, og jeg tror aldrig jeg har prøvet at være så sulten før, siger Jamie Hancock.

De to dødsultne drenge forsøgte, uden held, at "skralde" mad i en container på en lokal tankstation, og ikke mindst den oplevelse gav stof til eftertanke.

- Jeg har lært, hvor svært det er at finde mad og leve på gaden. Vi gik rundt det meste af søndagen uden at få hverken vådt eller tørt, siger Gustav Grove.

Fik 100 kroner

De fik dog en hjælpende hånd fra venlig forbipasserende, der fik ondt af de to "hjemløse" og stak dem en hundredkroneseddel. For de penge kunne de købe to pizzaer, så den værste sult kunne stilles.

Gustav Grove og Jamie Hancock har dokumenteret døgnet på gaden med et kamera, og som afslutning på projektugen præsenterer de filmen for deres klassekammerater.

- Det er første gang vi har prøvet at være hjemløse, og det bliver nok også den sidste. Nu ved vi lidt om hvordan det er, slutter Jamie Hancock.

Parallelt med projektugen på Bøvling Idrætsefterskole, har eleverne, via Facebook startet en indsamling til fordel for hjemløse. Foreløbig er der samlet 5.500 kroner ind på den konto.

2:22
Se hele indslaget om de to 15-årige drenges dage som hjemløse i Lemvig