Dobbeltmandater får kritik

Flere steder stiller politikere op til både byråd og regionsråd, men de såkaldte dobbeltmandater møder kritik.

Lone Langballe
Foto: Claus Rud Jensen

Mange politikere har ikke nok i én. De lader sig både vælge til regionsrådet, Folketinget eller Europa-Parlamentet, selvom de i forvejen sidder i et byråd - og det falder mange for brystet.

I SF mener man, at der er alt for meget arbejde til, at man kan lade sig vælge to steder, og partiet vil derfor have dobbeltmandater gjort forbudt.

- Vi vil gerne have, at der opstår ordentlig respekt omkring lokaldemokratiet, og det gør der bare kun, hvis man har tid til at være der, siger Signe Munk, næstformand i SF.

Også hos Venstre i Lemvig er der utilfredshed med dobbeltmandaterne.

- Når folk går i stemmeboksen og sætter deres kryds ud for den person, som de mener, er den rigtige, må man gå ud fra, at de har en forventning om, at de passer de ting, de bliver sat til. Så synes jeg, det er forkert, hvis ikke man kan deltage på fuld kraft, og så må man vige pladsen for en anden, siger Søren V. Jensen, byrådskandidat for Venstre i Lemvig Kommune.

Afviser kritik

En af dem, der har ekstra travlt, er Lone Langballe. Hun er spidskandidat for Dansk Folkeparti til både byrådsvalget i Viborg Kommune og regionsrådet i Region Midtjylland.

- Jeg mener faktisk, at det har givet god mening, at jeg har siddet begge steder. Det giver den der dynamik, så man også får den der forståelse af, hvad man laver det ene og det andet sted, siger Lone Langballe.

Dansk Folkeparti er det parti, der har flest dobbeltmandater, hvor et medlem af et byråd også sidder i enten regionsrådet eller Folketinget.

Også andre steder forsøger man at være politiker to steder på én gang. I dag er Dorte West udvalgsformand i Herning Kommune, og hun forsøger nu også at komme i regionsrådet.

- Jeg prøver at være 100 procent til stede. Jeg er gået ned i tid på mit arbejde, og hvis det lykkes at komme ind begge steder, vil jeg gå yderligere ned i tid, siger Dorte West.

Dobbeltmandater forbudt

I Socialdemokratiet og SF er det forbudt at have et dobbeltmandat, men i de resterende partier er der ingen regler.

Derfor sidder for eksempel Konservatives Orla Østerby i både Folketinget og byrådet i Lemvig, og Dansk Folkepartis Ib Poulsen er viceborgmester i Thisted Kommune samtidig med, at han også sidder i Folketinget.

Andre politikere har dog prøvet at gå ned med stres, fordi de sad to steder. For eksempel Dansk Folkepartis Dennis Flytkjær, der både var viceborgmester i Herning Kommune og sad i Folketinget.

Et medlem af et byråd bruger i gennemsnit 20 timer på politisk arbejde om ugen.

2:23
Mange politikere er både medlem af et byråd og regionsrådet eller Folketinget.