Dobbelt så mange ansøgere: Ikke alle kan få julehjælp

I år har dobbelt så mange som sidste år søgt om julehjælp hos Dansk Folkehjælp og Mødrehjælpen, og derfor er det langt fra alle, der kan få hjælpen.

Julehjælpen er afgørende for mange midt- og vestjyske familier, men i år er der så mange ansøgere, at ikke alle kan få. Dansk Folkehjælp fortæller, at der i år er dobbelt så mange, der har søgt hjælp hos dem som sidste år.
- Sådan noget som kontanthjælpsloftet spiller ind, og der er flere, der er kommet under den her grænse, hvor man kan holde jul og har råd til at købe mad og julegaver til sine børn, forklarer Heidi Vinter Cramer, der er koordinator for Dansk Folkehjælp i Viborg/Skive. 

En af dem, der er heldig at modtage julehjælp i år er Lisbeth Raufort. Hun er alenemor og på kontanthjælp.
- Jeg er blevet ramt af det der kontakthjælpsloft, og har faktisk mistet en del penge, og hvis jeg skulle holde juleaften, så havde jeg simpelthen ikke penge til det, fortæller Lisbeth Raufort fra Balling.

Hun er en af de godt 250, der har søgt Dansk Folkehjælp i Skive/Viborg om hjælp. Men der er kun hjælp til 50 familier.
- Det at skulle vælge mange fra - det er noget, der gør meget ondt. Vi ved, at det for nogen betyder, at de ikke kan holde juleaften, siger Heidi Vinter Cramer.

Julehjælpen fra Dansk Folkehjælp indeholder julemad- og drikke, et juletræ og gavekort til DSB, Fætter BR og Sportsmaster. De familier, der ikke er heldige at modtage julehjælpen bliver i stedet tilbudt en julekurv med overskudsmad fra Rema1000. 

Også stor efterspørgsel hos mødrehjælpen

Hos Mødrehjælpen i Viborg har de også modtaget dobbelt så mange ansøgninger om julehjælp som sidste år.
- Det er trist, at det er blevet sådan, at der er så stort et behov for den økonomiske hjælp, man kan få her til jul, mener Karin Sjørring, der er formand for Mødrehjælpen i Viborg.

Hun peger også på stramningerne på kontanthjælpsloftet og forsørgerpligten som nogle af forklaringerne på den store stigning. Mødrehjælpen har modtaget ansøgninger fra 216 familier, men har kun hjælp til 129 familier.