Dobbelt erstatning for vindmøllestøj

Et ægtepar fra Tarm, der ufrivilligt er blevet naboer til en vindmøllepark, får nu fordoblet deres erstatning. Møllernes støj har vist sig større i virkeligheden - end i teorien

140404Moellestoej.jpg

Det er Vestre Landsret, der har besluttet, at ægteparret skal have en halv million kroner i erstatning for vindmøllestøjen - i stedet for de 250.000 kroner de tidligere har fået.

Principiel sag

Sagen er principiel, da vindmølleerstatninger hidtil er blevet givet ud fra nogle teoretiske beregninger, der er blevet lavet, inden møllerne er blevet sat op.

Denne dom tager imidlertid udgangspunkt i de faktiske forhold, der har vist sig, efter at møllerne er sat i drift. Den lavfrekvente støj ved huset i Tarm er nemlig langt højere i virkeligheden, end beregningerne havde spået.

- Selvfølgelig er det da en sejr, og vi er glade for at have fået fordoblet vores erstatning. Vi havde dog helst set at selskabet bag møllerne blev tvunget til at købe vores hus, for vi ved jo stadig ikke, om vi kan sælge det, efter at der er kommet møller, fortæller Erik Nielsen.

Store konsekvenser

Efter møllerne er blevet bygget, har parret haft svært ved at sove om natten, og Erik Nielsens kone har været indlagt på sygehuset med forhøjet blodtryk.

En overlæge konkluderede i den forbindelse, at der var en sammenhæng mellem støjen fra vindmøllerne og konens sygdom.

Parret har været nødt til at købe et sommerhus, som de kan tage hen til, når larmen bliver for slem.

- For at sige det ligeud, så har vi fået vores livskvalitet totalt ødelagt her, hvor vi skulle have haft vores tredje alderdom, fortæller Erik Nielsen.

En del af forsøgsprojekt

Parret er nu med i et forsøgsprojekt mellem Kræftens Bekæmpelse og DTU, der skal undersøge, hvilke helbredsmæssige konsekvenser det kan have at bo ved siden af en vindmøllepark.

TV MIDTVEST besøgte parret den 7. januar 2014, for at høre om deres dårlige erfaringer med vindmøllerne: