DNA-mærkning skal stoppe indbrudstyvene

Politiet regner med at kunne se resultatet af en ny mærkning i indbrudsstatistikkerne.

Midt- og Vestjyllands Politi tager nu et nyt våben i brug i kampen mod indbrudstyvene.

Midlet hedder DNA-mærkning - en løsning der går ud på at man pensler en væske med en syntetisk DNA-kode på sine værdigenstande. På den måde kan politiet hurtigt afgøre, hvor beslaglagte tyvekoster stammer fra.

Flere af politikredsens ansatte har netop været på kursus for at lære at bruge det udstyr, der kan aflæse DNA-koderne, og nu er håbet, at mange borgere vil bruge mærkningen. 

01:55

Se indslag om DNA-mærkningen her

Luk video

- Når skaden først er sket, får vi et godt værktøj til at opklare forbrydelsen. Vi har en klar forventning om at se forebyggende effekt, og at indbrudstallet vil falde, siger vicepolitiinspektør Ralf Hove Larsen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Et forsøg fra Sønderjylland har vist, at mærkningen har en stor afskrækkende effekt på indbrudstyve. I et boligkvarter i Sønderborg faldt antallet af indbrud med 50 procent, da beboerne fik et gratis sæt med DNA-mærkning.

Løsningen leveres af firmaet Unisecure, der har et samarbejde med alle landets politikredse.

 

Gode råd fra politiet - sådan undgår du indbrud

• Det bedste værn mod indbrud er mennesker. Hils derfor på andre i nabolaget og ønsk dem en glædelig jul – også dem du ikke kender. Tyven vil hverken ses eller genkendes, og et simpelt ”hej” kan være nok.

• Sørg for god belysning i og omkring boligen, så tyven har svært ved at komme ind uden at blive set. Du kan fx købe nogle tænd/sluk-ure og tilslutte lamperne til dem.

• Få huset til at se beboet ud, når du ikke er hjemme. Lad lyset være tændt, lad rodet ligge og lad den beskidte opvask stå.

• Hjælp naboen. Hold et vågent øje med naboens hus og parkér din bil i deres indkørsel, hvis ikke de er hjemme. Du kan også smide affald i deres skraldespand og tømme deres postkasse, hvis de er udenbys.

• Lås skuret og ryd op i haven, så der ikke ligger redskaber fremme. Nogle indbrudstyve medbringer ikke værktøj, men finder det på gerningsstedet.

• Tilmeld dig Nabohjælp på nabohjælp.dk. Nabohjælp forebygger op til hvert fjerde indbrud, og det tager blot 5 minutter at tilmelde sig.

 

Fra YouTube: Firmaet Unisecure fortæller i denne video, hvordan mærkningen fungerer.