DNA-analyse: Hunulven er kommet til Jylland

Nye analyser af DNA-profiler viser nu, at der er tæver blandt ulvene i Jylland. Og det er kæmpestort, lyder det fra forskerne.

ulv_colourbox.jpg

Helt nye DNA-resultater viser nu, at der er fundet positive spor af hunulve flere steder i Jylland.

- Det er kæmpestort. Det er det, vi har ventet på i to år, lyder det fra seniorforsker ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, Thomas Secher Jensen.

Det er de nyeste resultater af de genetiske undersøgelser af formodede ulve-ekskrementer og spytprøver fra nedlagte byttedyr, som forskere fra Institut for Bioscience - Kalø, Aarhus Universitet, og Naturhistorisk Museum, Aarhus har udført.

De seneste DNA-analyser af indleverede ekskrement og spytprøver har endelig påvist, at der er kommet ulve-tæver til Danmark.

DNA-analyserne indgår i projekt "Nye Arter" - et samarbejdsprojekt mellem Aarhus Universitet, Bioscience -Kalø ved seniorforsker Liselotte Wesley Andersen og Naturhistorisk Museum Aarhus ved seniorforsker Thomas Secher Jensen - som har kørt fra 2013 til marts 2015.

- Vi har længe undret os over, hvorfor der ikke kunne dokumenteres ulve-tæver blandt de prøver, som frivillige har indleveret, og vi selv har samlet til projektet i forbindelse med opbygningen af DNA-registeret over DNA-profiler fra ulve i Danmark. Nu er det så endelig påvist, udtaler Liselotte Wesley Andersen.

Tyske ulve-kobler søger mod Danmark

Hun mener, der er flere grunde til, at det har taget tid - en af de væsentligste er, at tæver ikke afmærker deres territorium så ofte som han-ulve.

Samtidig udtaler Thomas Secher Jensen, at årsagen til at der nu kan findes prøver fra ulve-tæver kan søges i at tyske ulve-kobler, der er komme tæt på den danske grænse. Unge tæver fra disse kobler bliver smidt ud hjemmefra og søger ledige territorier.

- Prøverne, der er fundet positive for tæver, kommer fra flere forskellige områder, siger Liselotte Wesley Andersen.

De er indsamlet nordvest for Limfjorden, i Midtjylland, Sydvestjylland og Sydøstjylland. På grund af den store geografiske spredning forventer forskerne, at der i hvert fald er tale om mere end én tæve.

- Resultaterne fra tidligere genetiske undersøgelser har vist, at der også er hanner i de pågældende områder, så naturligvis er der stor sandsynlighed for, at der er dannet par allerede, fortsætter Liselotte Wesley Andersen og Thomas Secher Jensen.

Der er indtil nu påvist DNA-spor fra 19 forskellige hanulve. Og nu altså også hunner. Ulvene har deres parringstid i februar og marts, mens hvalpene fødes i maj og juni.