DM i svæveflyvining starter i dag

Fra i dag og de næste 10 dage afholdes der DM i Svæveflyvning i Arnborg. I alt 56 fly og 54 piloter deltager ved dette års mesterskab.

I dag blev dette års danmarksmesterskab i svæveflyvning skudt i gang på Arnborg Flyveplads.

- Det er alletiders.  Vi har 56 fly med i år, så det er rigtig fantastisk. siger Chris Gade Oxholm Sørensen, der er talsmand for Dansk Svæveflyver Union.

 

Der er i alt 54 piloter fra hele Danmark med i konkurrencen, hvor der bliver dystet i fem forskellige klasser.  Ifølge Chris Gade Oxholm Sørensen er niveauet ved dette års mesterskab i top.

- Flere af de deltagende har vundet både EM og VM, så Danmark klarer sig faktisk rigtig godt, lyder det fra Chris Gade Oxholm Sørensen.

 

Konkurrencen går ud på at flyve en række forskellige ruter på kortest tid og udelukkende bruge naturlig opdrift til at holde sig i luften.

- I dag, hvor det er rigtig godt vejr, skal de flyve 400 kilometer. Jeg forventer, at piloterne skal være i luften i fire til fire og en halv time. De skal rundt til forskellige vendepunkter.  Det nordligste punkt er Arden Station ved Rold Skov, og så skal de ellers rundt i det midtjyske, før de skal tilbage til Arnborg, siger Chris Gade Oxholm Sørensen.

 

Hellere skyer end blå himmel

Og selvom mange glæder sig over solskin på denne maj-dag, så skal der i denne disciplin helst være nogle skyer.

- Her i dag har vi haft en meteorolog til at kigge på vejret. Han siger, det bliver rigtig godt med sol og kumulusskyer, understreger Chris Gade Oxholm Sørensen.

De såkaldte Kumulusskyer er en forudsætning for, at et svævefly kan flyve. Piloterne er nemlig afhængige af den opadgående luftstrøm også kaldet termik som findes lige under skyerne.

- Piloterne drejer rundt i termikken og kan dermed komme højere op. Svævefly kan du navigere rundt med som et mortorfly. Man er ikke afhængig af vind. Vinden har ingen indflydelse på svævefly. Vi skal bare bruge noget termik, og det er noget helt andet, forklarer Chris Gade Oxholm Sørensen.

Et svævefly har et højdeinterval på 500-800 meter som det laveste og 1.600 meter som det højeste, og ifølge Chris Gade Oxholm Sørensen kan flyene i dag komme op på 160-180 kilometer i timen.

Det tager halvandet år at lære at flyve svævefly.

- Man skal ikke kvalificeres sig for at være med til DM. Man skal bare have sit certifikat og have bestået de prøver, der er, men langt de fleste deltager første gang efter tre til fire år.

 

Har man fået mod på den luftige disciplin, så skal man være opmærksom på, at det ikke er helt gratis.

- Det er i den dyre ende af idræt, men da det er finansieret ved hjælp af kontingent og klubliv, er det til at overkomme. Flyene koster rigtig mange penge, men det er jo typisk klubberne, der har dem, og så låner man, understreger Chris Gade Oxholm Sørensen.

 

Danmarksmesterskaberne i svæveflyvning afvikles fra Svæveflyvecenter Arnborg, 15 km syd for Herning, i perioden 5.-15. maj 2016.