Disse tricks hjælper dit kæledyr nytårsaften

Der er flere ting, du kan gøre, for at hjælpe et nervøst kæledyr igennem de mange høje lysglimt og brag, nytårsaften

Mange kæledyr er nervøse nytårsaften. Arkiv
Mange kæledyr er nervøse nytårsaften. Arkiv
Foto: Randi Andersen

Mange kæledyr kæmpersig skrækslagne igennem nytårsaftenens høje brag og store lysglimt fra fyrværkeri.

Nogle hunde- og katteejere vælger at overlade deres dyr til pensionater, langt væk fra byerne. Andre, at berolige med medicin. Men der er faktisk også andre muligheder, hvis ikke man er til de to førstnævnte løsninger, lyder det fra vagthavende dyrlæge og medejer hos Dyrehospitalet Midtvest i Herning, Morten Bentsen.

- En god ide er at trække gardinerne for, eller hænge et tæppe for vinduerne, så lysglimtene ikke virker så voldsomme. I forhold til bragene, kan det hjælpe at skrue op for radio eller TV. Og så er det rigtig godt at være hjemme, og skabe en rolig og afslappende atmosfære for dyrene, forklarer Morten Bentsen.

Gå en god lang tur med hunden i eftermiddag
Hvis man har hund, anbefaler han, at man i eftermiddag  går en god lang tur, så hunden kan blive fysisk træt. Det gør, at den slapper bedre af om aftenen.

- Selv hunde, der er vant til at gå på jagt, kan blive nervøse. For nytårsaften er jo noget helt andet. Det er nærmest Anden Verdenskrig, der bryder ud, siger dyrlægen.

Og så er ejerne måske heller ikke helt, som de plejer at være. Der kan være travlt med gæster og mad, og alkohol kommer måske også indenbords. Men her er tricket at forsøge at skabe den mest muligt afslappede atmosfære.

- Tænk på at signalere ro. Lad vær med at ynke hunden, for det bekræfter den bare i, at det her er en farlig situation. Så lad som ingenting og forsøg at skab en hyggelig og rolig atmosfære, forklarer Morten Bentsen.

Giv katten et gemmested i et mørkt rum
I forhold til katte, foreslår Morten Bentsen at lukke kattelemmen, så den ikke kan løbe udenfor, og i stedet stille en bakke med kattegrus frem, så den kan besørge indenfor. Katte kan nemlig også blive bange. Men modsat hunden vil de i stedet typisk finde et gemmested, og først dukke op dagen efter.

- Så er det bedre, som ejer, selv at have kontrol over situationen og lave den bedste løsning for katten. Giv den mulighed for at gemme sig et mørkt sted, med nedrullede gardiner, for eksempel under sengen i et soveværelse og gerne med et sengetæppe henover, anbefaler Morten Bentsen.

Tæpper er også en god ide at lægge over buret til små gnavere, så de føler, de har gemt sig. Det er dog vigtigt, at de har rig mulighed for at få luft.