Dispensation til landmænd på grund af havrerødsot

Landmænd får nu en håndsrækning, hvis de har måttet så om på grund af angreb af havrerødsot.

Mejetaersker_0.jpg

I dele af Danmark har landmænd haft et øget behov for at så deres vintersæd om i foråret 2015 på grund af et ekstraordinært kraftigt angreb af havrerødsot.

Forhøjer kvælstofkvote

Derfor vil NaturErhvervstyrelsen imødekomme ansøgninger, hvor landmænd søger om at få forhøjet deres kvælstofkvote i dyrkningsåret 2014/2015 efter et angreb af havrerødsot, hvis de lever op til en række krav, oplyser NaturErhvervstyrelsen på deres hjemmeside.

Det værste angreb i mange år

Beslutningen om at give dispensation bygger blandt andet på en vurdering fra Aarhus Universitet, der siger, at angrebet af havrerødsot er det værste i mange år, at omfanget har overrasket både specialister og rådgivningsbranchen, men at man næppe vil komme i samme situation igen, fordi man har lært af dette angreb.

Ufrivillig situation

En mulig dispensation kræver, at den enkelte landmand uforvarende er kommet i en situation, hvor overgødskning ikke kan undgås, efter omsåning af en vintersædsmark med en vårafgrøde.

Landmanden skal kunne dokumentere, at situationen er opstået til trods for, at han har fulgt almindelig god landmandspraksis.

Har man spørgsmål, kan NaturErhvervstyrelsen kontaktes på: Tlf. 33 95 80 00 eller e-mailjordbrugskontrol@naturerhverv.dk

NaturErhvervstyrelsens